Vecākiem nav jāpērk grāmatas!

Vecākiem nav jāpērk grāmatas!

10. Jun 2012, 19:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par skolēnu mācību grāmatām, līdzekļiem un ekskursijām, kas saistītas ar obligātajiem mācību priekšmetiem, nevajadzētu maksāt vecākiem. Tiesībsargs Juris Jansons pauda viedokli, ka šie izdevumi būtu jāsedz skolai, valstij vai pašvaldībai.

 

Atklājot konsultatīvo padomi izglītības pieejamības izvērtēšanai, Jansons atgādināja Satversmes 112.pantā noteikto valsts garantēto izglītības pieejamību.

 

Lai arī konstitūcijā noteikts, ka pamatizglītība ir obligāta, tomēr joprojām daļa bērnu skolas vecumā neapmeklē mācību iestādi. Tas nav pareizi, un tā tam nevajadzētu būt.

 

Par grāmatām nav jāmaksā vecākiem


Tāpat Jansons vērsa uzmanību uz Satversmē noteikto, ka vidējo izglītību finansē valsts. Tādējādi nevajadzētu būt situācijai, ka vecākiem jāmaksā par obligāto mācību priekšmetu grāmatām, uzskates līdzekļiem, ekskursijām un muzeju apmeklējumiem.

 

Vecāki nevar atļauties nopirkt visu vajadzīgo

 

Tiesībsargs saņēmis daudzu vecāku jautājumus, par ko jāmaksā viņiem un par ko skolai. Daļa vecāku norāda, k ģimenes nevar atļauties visu skolai vajadzīgo.

 

To apliecina arī TVNET akcija, kuras laikā aicinājām atsaukties trūcīgas ģimenes, lai palīdzētu tām iegādāties skolai nepieciešamo.

 

Saņēmām ļoti, ļoti daudz trūkumā nonākušu bērnu un vecāku vēstuļu, kurās viņi atklāj skarbus un brīžiem pat necilvēcīgus dzīves apstākļus.

 

Lasot Latvijas bērnu un ģimeņu lūgumus pēc palīdzības, sirds sažņaudzas žēlumā un skumjās.

 

Ko jaunā padome darīs?

 

Padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir apzināt ekspertu viedokli un izstrādāt priekšlikumus par jautājumiem, kas saistīti ar Satversmes 112.pantā valsts garantēto izglītības pieejamību. Konsultatīvā padome izglītības pieejamību skatīs arī vienlīdzības, mācību līdzekļu un pamatizglītības obligātuma nodrošinājuma aspektā.

 

Padome ar ieteikumiem iepazīstinās ne tikai sabiedrību, bet arī politiķus, tostarp jauno valdību.

 

Konsultatīvajā padomē piedalīsies pārstāvji no Latvijas Vecāku apvienības „VISI”, Latvijas Bērnu foruma, Latvijas Bērnu fonda un citām nevalstiskajām organizācijām.

 

Kāda ir Tava pieredze par vecāku iesaistīšanu skolai nepieciešamo mācību līdzekļu, grāmatu, ekskursiju un muzeja apmeklējumu finansējumā?

 

TVNET