Planšetdatori skolās būs jau nākamgad. Ko Tu par to domā?

Planšetdatori skolās būs jau nākamgad. Ko Tu par to domā?

18. Jul 2012, 11:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Moderno tehnoloģiju ieviešana izglītībā neprasīs pārmērīgus izdevumus, žurnālam «Lietišķā Diena» akcentē izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, kurš uzdevis izsludināt konkursu par mācību materiālu digitalizāciju un cer jau tuvāko gadu laikā ieviest skolās planšetdatorus.

Viņš arī norāda, ka jau 2013./2014.mācību gadā varētu veidoties pirmās mācību klases, kurās tiek izmantoti planšetdatori.

«Planšetdatoru ieviešana Latvijas skolās dažu tuvāko gadu laikā ir plānota kā viena no izglītības sistēmas digitalizācijas sastāvdaļām. Runa ir par pāreju no dažādiem jau ierastiem mācību materiāliem uz digitālo formātu. Pirmkārt, runa ir par pašu mācību materiālu digitalizāciju, ko varētu plaši izmantot izglītības procesā,» akcentē ministrs, kurš ir moderno tehnoloģiju piekritējs.

Kā piemēru viņš min iespēju nofilmēt skriešanas procesu fizkultūras stundās, lai vēlāk to izmantotu kā mācību materiālu fizikā.

Digitalizāciju iespējams izmantot plaši 

Ministrs norāda, ka digitalizācijas procesu izglītībā ir iespējams izmantot ļoti plaši, savukārt par planšetdatoriem tiek runāts vienkārša iemesla dēļ - tās ir vieglas, ērti pārvietojamas un arī elementāri izmantojamas tehnoloģijas. Planšetdatoriem nav nepieciešama datorpele, fiziska klaviatūra un tamlīdzīgas lietas - uz šādas iekārtas ir iespējams pat rakstīt ar roku, rēķinoties, ka uzrakstītais tiks pārvērsts drukātā tekstā.

Ķīlis kategoriski noraida aprēķinus, ka visu skolēnu un pasniedzēju nodrošināšanai ar planšetdatoriem kopumā esot vajadzīgi 70 miljoni latu.

Nevajadzētu daudz naudas 

«Jāsaprot, ka šeit runa ir par vienkāršu līdzekli mācību procesa īstenošanai, nevis sarežģītām tehnoloģijām, kuru cena tiešām ir augsta. Papētot pašreiz pieejamos piedāvājumus šajā jomā, ir redzams, ka vienkārši lietojamu planšetdatoru ir iespējams iegādāties par 199 ASV dolāriem (114 latiem). Pat veicot tikai ļoti paviršus aprēķinus, iznāk, ka visu Latvijas skolēnu un mācībspēku nodrošināšanai ar šādām tehnoloģijām nebūtu nepieciešams vairāk par 20 miljoniem latu,» skaidro izglītības un zinātnes ministrs.

Viņš norāda, ka pastāv iespējas vēl samazināt izmaksas, piemēram, Lielbritānijā tiek izteikti pat speciāli piedāvājumi planšetdatoru iegādei skolām.

«Jebkurā gadījumā runa ir par summām, ko, prātīgi pārskatot dažādus citus iespējamos tēriņus, dažu gadu laikā ir iespējams iegūt. Jāuzsver, ka šai summai noteikti būtu jānāk no valsts budžeta, lai neveidotos situācija, ka daļai bērnu vecāki nevar atļauties nopirkt planšetdatoru, kas savukārt nozīmētu, ka izglītības pieejamība visiem netiktu nodrošināta vienādā līmenī. Jāteic gan, ka, sarēķinot, cik lielas naudas summas vecāki trīs gadu laikā izmanto par mācību grāmatām un dažādām darba burtnīcām, kļūst skaidrs, ka summas ir pietiekami lielas, lai planšetdatora iegāde vairs nešķistu dārga,» skaidro Ķīlis.

Jau drīz nonāks skolās 

Komentējot termiņus, kad šāds digitalizācijas process Latvijā varētu notikt, ministrs informē, ka mācību materiāli digitālā formā, visticamāk, būs pieejami jau šogad, bet 2013./2014.mācību gadā jau varētu veidoties pirmās mācību klases, kurās tiek izmantoti planšetdatori.

Nozare.lv

Ko Tu par to domā? Vai tas palīdzētu apgūt mācību vielu sekmīgāk?