Pirmklasnieku sagatavošanai skolai šogad tiks tērēti vairāk nekā 2 miljoni latu

Pirmklasnieku sagatavošanai skolai šogad tiks tērēti vairāk nekā 2 miljoni latu

11. Jun 2011, 15:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc Naudas plānošanas centra (NPC) aplēsēm, lai 2010./2011. mācību gadā skolas gaitas sāktu 21 670* pirmklasnieku, viņu vecākiem nāksies iztērēt vairāk nekā 2 miljonus latu jeb vidēji 100 latu par katru mazo skolēnu.

 

Naudas plānošanas centra iepriekšējo gadu pieredze un šī gada aprēķini liecina, ka visu skolai nepieciešamo lietu iegāde vienam skolēnam maksā vidēji 100 latu. „Neskatoties uz to, ka daļu mācību grāmatu pieejama skolu bibliotēkās, vecākiem vēl ir jāparūpējas par apģērba, apavu, rakstāmpiederumu un, protams, speciālo mācību materiālu – darba burtnīcu, vārdnīcu u.tml. iegādi,” secina Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja. „Tieši tādēļ, ierobežotu finansu apstākļos, skolai nepieciešamās preces jāiegādājas īpaši pārdomāti, nepārtērējoties. Mēs iesakām rūpīgi izvēlēties preču iegādes vietas, doties iepirkties jau ar iepriekš izveidotu lietu sarakstu un salīdzināt cenas,” iesaka Signe Bierande.

 

Novērojumi liecina, ka bērnu vidū trūkst izpratnes par ģimenes budžetu un reālajām vecāku iespējām atlicināt konkrētajai vajadzībai noteiktu naudas summu. „Skolas tuvošanos aicinātu izmantot savstarpējā dialoga veicināšanai ģimenē, sava veida „finansu nodarbībām”. Diemžēl bērni nezina un pat bieži nenojauš, cik daudz naudas vecākiem ir, līdz ar to nespēj novērtēt, kādu daļu no tās iespējams tērēt konkrētam mērķim. Kopīga plānošana, nepieciešamo lietu saraksta izveide daudz sekmīgāk rada vienu no pirmajām finansu pieredzēm,” uzskata Ginta Ratniece, psihoterapeite, NPC eksperte. „Atkarībā no vecuma, jāveido bērna naudas uztvere - jāļauj bērnam pašam iesaistīties nepieciešamo lietu izvēlē noteiktā budžeta ietvaros, jāļauj izteikt savu viedokli, bet, kas pats svarīgākais, – jāieklausās un jārunā ar bērniem. Izmantojot spēles elementus, varat sekmēt pārdomātākus tēriņus, dot vairāk laika piemeklēt izdevīgāko piedāvājumu, lai ietaupījumus skolēns varētu tērēt pēc saviem ieskatiem.” 

 

Kā samazināt izdevumus, gatavojoties skolai?


Naudas plānošanas centrs apkopoja vairākus praktiskus ieteikumus. 

 

Grāmatu iegāde


Grāmatas iespējams iegādāties internetā, tā ievērojami samazinot vienas no lielākajām izmaksām skolas somas komplektēšanā. Portālā www.ibook.lv pieejamas mācību grāmatas, kuras var pirkt, pārdot un mainīt. „Pašlaik portālā reģistrējušies 13 tūkstoši lietotāju un kopumā dažādos žanros pieejamas aptuveni 60 tūkstoši dažādu vienību, tostarp mācību grāmatas,” informē portāla pārstāve Rita Šure-Riškova. „Kopumā summa par kādu var savā īpašumā iegūt mācību grāmatu svārstās no „dāvinājuma”, tātad par brīvu, līdz 3 latiem. Šīs summu robežas ir salīdzinoši nelielas, ja vērtējam tās pretstatā grāmatu cenām veikalos.”

 

Par portāla lietotāju var kļūt ikviens, kam pieejams dators un interneta pieslēgums, veicot pavisam vienkāršu reģistrāciju minētajā portālā.

 

Sarunā ar pamatskolas „Rīdze” direktores vietnieci izglītības jomā Baibu Rudeni, uzzinājām, ka minētajā skolā līdz ar kvalitatīvāku skolas bibliotēkas grāmatu fonda izveidi, grāmatu iegāde vai apmaiņa starp audzēkņiem vairs nav tik aktuāla. „Tomēr neiztikt bez priekšmetiem, kuros grāmatas pagaidām nevar nodrošināt ne mūsu, ne citu skolu bibliotēkas, tādēļ par labu praksi var kļūt savstarpējā sadarbība starp klasēm, kad vecākas klases skolēni nodod/pārdod savas grāmatas jaunākajiem, tostarp par labu tradīciju jau veidojas skolās rīkotie grāmatu tirdziņi,” pieredzē dalās  B.Rudene.

 

Skolās pavasaris var kļūt arī par piemērotāko brīdi, lai vecākus savlaicīgi informētu par nepieciešamajām grāmatām, lai to iegāde varētu notikt laikus, tā izvairoties no apjomīgiem „pēdējā brīža” tēriņiem.

 

Rakstāmpiederumi un apģērbs


Iesakām sekot līdzi akcijām lielveikalos, jo tur pieejamas atlaides skolai nepieciešamajiem materiāliem, piemēram, rakstāmpiederumiem, burtnīcām, zīmēšanas blokiem, krāsām u.c. lietām. Lieti noderēs arī pircēju un atlaižu kartes, kas nodrošina speciālos piedāvājumus un papildus izdevīgumu, iegādājoties pamata preci. Pievērsiet uzmanību veikalu bukletiem, kas apkopo labāko skolas preču piedāvājumu.

 

Arī apģērbu iespējams kombinēt gan atsvaidzinot lietoto apģērbu ar kādu jaunu un interesantu detaļu, gan veiksmīgi pārveidojot esošo apģērbu. Gūstiet ierosmi šķirstot žurnālus, kas bez maksas pieejami bibliotēkās vai veikalos. Pirms iegādāties jaunu apģērbu, noderīga ir arī skapja revīzija, kas atklāj ļoti daudz aizmirstu, jau agrāk iegādātu jaunu apģērbu.  Tā kā bērni strauji aug, bieži vien pēc laika nākas secināt, ka skapī glabājas jaunas un ne reizi neizmantotas lietas un apģērbs, kas bērnam ir par mazu, kādam noteikti varētu būt tieši laikā. Tāpēc aicinām vecākus nodot nevalkātās drēbes tiem, kam tās varētu lieti noderēt, tostarp piedaloties dažādās akcijās, piemēram, „Skolas soma”, sociālajā akcijā „Mantinieks” - skolas lietu apmaiņas vietā t/c „Domina”, vai nogādāt Latvijas Sarkanajam Krustam.

 

Ja Tavs mazais šogad uzsāk skolas gaitas, cik naudas aptuveni plāno tērēt?