No septembra Rīgas skolēniem transports būs bez maksas

No septembra Rīgas skolēniem transports būs bez maksas

16. May 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas domes deputāti šodien nolēma, ka no no 1.septembra visi skolēni līdz 12.klasei sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas. Līdz šim bez maksas Rīgas sabiedrisko transportu drīkstēja izmantot tikai 1. līdz 4.klases skolēni.

Otrdien pieņemtie grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transportamaršrutu tīklā paredz, ka jau no 1.septembra par sabiedrisko transportu Rīgā nebūs jāmaksā arī visiem pārējiem vispārizglītojošo izglītības iestāžu skolēniem no 5. līdz 12.klasei, kuriem līdz šim tika piešķirta 60% atlaide.

Piešķirot atlaides, Rīgas domes dotācija pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» šogad jāpalielina par 1,17 miljoniem latu, bet nākamgad tā pieaugs par 3,17 miljoniem latu, tomēr šajos aprēķinos iekļauti tikai vispārizglītojošo skolu skolēni. Uz profesionālās izglītības iestāžu skolēniem arī turpmāk attieksies braukšanas maksas atlaide 60% apmērā.

Rīgas domes opozīcijā esošās partijas «Vienotība» deputāti rosināja 100% atlaides piešķirt arī profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem, tomēr vairākums domnieku balsojumā par šo priekšlikumu atturējās un tas netika akceptēts.

Tā kā «Rīgas satiksme» nav veikusi aprēķinus par šiem jauniešiem, «Vienotības» Rīgas domes deputāti paši aplēsuši, ka papildus braukšanas maksas atvieglojumu nodrošināšanai aptuveni 12 000 profesionālo skolu skolēniem šogad būtu nepieciešami papildus 264 000 latu, bet nākamgad - 633 000 latu.

Domnieks Olafs Pulks (V) šodien domes sēdē atgādināja, ka viņš kopā ar kolēģi Juri Viņķeli (V) jau 2010.gada augustā rosināja piešķirt 100% atlaides vispārējās izglītības iestāžu audzēkņiem līdz 9.klasei, bet vidusskolēniem - 60% atlaidi, līdz ar to tagad jau divus gadus skolēni būtu braukuši bez maksas, ja vien koalīcijas deputāti to iepriekš nebūtu noraidījuši. Pulks pieļāva, ka tagad šo priekšlikumu deputātiem tīkamāku darījis pašvaldību vēlēšanu tuvums, kas licis viņiem attapties, ka skolniekiem ir arī vecāki.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt pauda viedokli, ka tā no opozīcijas puses ir divkosība - sūdzēties par to, ka «Rīgas satiksmei» tiek piešķirta pārāk liela pašvaldības budžeta dotācija, un vienlaikus prasīt, lai to palielina vēl vairāk. Viņš uzsvēra, ka profesionālās izglītības iestāžu skolēni būs nākamie, kam dome varētu piešķirt atlaides, tiklīdz pašvaldības finansiālās iespējas to pieļaus.

Savukārt domnieks Vadims Faļkovs (SC) strīdā par to, kam pieder ideja par atlaidēm, norādīja, ka vēl pirms Pulka šādu priekšlikumu izteicis Mihails Kameņeckis (SC) laikā, kad domes priekšsēdētājs bija Aivars Aksenoks. Faļkovs piebilda, ka arī «Vienotības» deputātu priekšlikumā pirms diviem gadiem arodskolu skolēni nav pieminēti. Tāpat viņš kritizēja kolēģus par to, ka netiek norādīti priekšlikumi, kur pašvaldībai ņemt naudu šīm papildus atlaidēm.

Pulks gan uzskata, ka uz pašreizējā budžeta deficīta fona 266 000 latu papildus tēriņi nebūtu katastrofa, kas sagraus Rīgas domes finanšu stabilitāti, taču pašreizējā situācijā arodskolu skolēni tiek diskriminēti. Ušakovs savukārt sacīja, ka nepieciešamā summa noteikti varētu būt lielāka, tomēr šo kolēģa Viņķeļa priekšlikumu dome būtu gatava atbalstīt tikai pēc gada vai diviem.

LETA

Foto: LETA