Latvijā pirmo svešvalodu sāk mācīt vēlāk nekā Lietuvā un Igaunijā

Latvijā pirmo svešvalodu sāk mācīt vēlāk nekā Lietuvā un Igaunijā

13. Jun 2012, 15:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valodu centrs Berlitz atzīst, ka Latvija pašlaik ir vienīgā no Baltijas valstīm, kurā pirmā svešvaloda kā obligāts mācību priekšmets tiek mācīts tikai no 3.klases. Mūsu kaimiņvalstīs – Igaunijā un Lietuvā pirmo svešvalodu skolās apgūst agrāk - sākot jau no 2.klases.


Latvijā par pirmās svešvalodas apguvi no pirmās klases tiek diskutēts jau sen, taču līdz šim ir pietrūkuši finansiālie līdzekļi, lai valsts atbalstītu šo ideju. Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrija paredz, ka pirmo svešvalodu Latvijā no pirmās klases mācīsies sākot ar 2013./2014. mācību gadu.

 

Inga Zeide, Berlitz centra Latvijā direktore: “Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas lēmums noteikt, ka svešvalodas skolās no aiznākamā gada tiks apgūtas jau no pirmās klases, uzlabos skolas absolventu svešvalodu prasmes. Taču svarīgi bez šī nozīmīgā soļa spert nākamo un uzlabot arī mācīšanas metodes, padarot tās mūsdienīgākas! To pierāda arī Berlitz pieredze - jo agrāk bērns apgūst valodas, jo labākas ir to zināšanas un lietošanas prasmes pēc skolu beigšanas. Tā, piemēram, Berlitz valodu centrā arvien populārākas kļūst nodarbības bērniem no četru gadu vecuma.”

 

Valodu mācīšanas struktūrai jāpievērš lielāka uzmanība

 

Lai tiktu mainītas valodu mācīšanas metodes ir nepieciešams ieguldīt laiku pētniecībā. Ir nepieciešams izpētīt, kuras ir tās maņas, kas Latvijas bērniem visefektīvāk palīdz apgūt jaunas valodu zināšanas, kādi ir palīglīdzekļi, kas piesaista vislielako un ilgnoturīgāko uzmanību, utt.

 

Mācību iestādēm ir jāpievērš daudz lielāka vērība valodu apgūšanas struktūrai. Pirmkārt, apmācību intensitātei, jo pašlaik valodu apguvei tiek veltītas vidēji 80 minūtes nedēļā, kas pēc Berlitz ekspertes Ingas Zeides domām ir pārāk īss laiks, lai valoda tiktu apgūta efektīvi. Otrkārt, ļoti svarīga ir audzēkņu prasmju novērtēšana, jo bieži vien vienā klasē mācās bērni ar ļoti atšķirīgiem valodu zināšanu līmeņiem. Treškārt, jāuzlabo mācību materiāli, lai bērniem un jauniešiem būtu lielāka interese apgūt valodu.

 

Pašlaik daļai jauniešu, kas ir pabeiguši skolu ir novērots zems svešvalodu zināšanu līmenis, ko nepieciešams uzlabot, lai skolnieki pēc skolas beigšanas, varētu daudz veiksmīgāk uzsākt darba vai studiju gaitas. Latvijai ir nepieciešami jauni, veiksmīgi un izglītoti cilvēki, kas varētu uzlabot valsts konkurētspēju un palielināt tās pievilcīgumu investoriem.

 

Berlitz valodu centrs dibināts pirms vairāk kā 130 gadiem Vācijā un tā izmantotā apmācību metode – Berlitz  metode sevi pierādījusi visā pasaulē. Latvijā Berlitz valodu centrs darbojas kopš 2002.gada. Pateicoties globālajam tīklam, centrs piedāvā saviem klientiem ātri un kvalitatīvi apgūt gan visierastākās, gan arī mazāk izplatītas svešvalodas.

 

Informāciju sniedza:

Inga Zeide, Berlitz centra Latvijā direktore

 

Ko Tu domā par svešvalodu mācīšanu mūsu bērniem?