Joprojām nav skaidrs, vai Latvijas vēsturi skolās mācīs atsevišķi

Joprojām nav skaidrs, vai Latvijas vēsturi skolās mācīs atsevišķi

11. Feb 2010, 10:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neraugoties uz izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS), kā arī vairāku partiju publiski pausto atbalstu Latvijas vēstures atsevišķai mācīšanai skolās, joprojām nav zināms, vai un kad Latvijas vēsture kā atsevišķs mācību priekšmets varētu parādīties skolu izglītības programmās.

"Mēs savu darbu esam paveikuši, izstrādājot un aprobējot šī mācību priekšmeta standartus un programmu paraugus," aģentūrai LETA sacīja Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) Informācijas biroja vadītāja Kristīne Ilgaža.

"Eksāmenu rezultāti parādīja, ka skolēnu zināšanas vēsturē ir labas gan, mācot Latvijas vēsturi atsevišķi, gan kopā ar pasaules vēsturi," viņa norāda, "ja skatāmies Latvijas vēsturi kā valsts vēsturi, pret tās mācīšanu mums nevienam nav iebildumi, bet nepieciešams šim uzdevumam sagatavot skolotājus, savukārt skolotājiem nepieciešami materiāli."

Līdz ar to Valsts izglītības satura centrs (VISC) līdz rudenim grasās izvērtēt, vai skolotājiem ir pietiekams metodiskais atbalsts, lai jau ar rudeni sāktu jauna mācību priekšmeta mācīšanu Latvijas skolās, un tad pieņemt gala lēmumu šajā jautājumā. Izvērtēšanu gan palēnina ISEC centra reorganizācijas process, kura gaitā, kā ziņots, līdzšinējās ISEC funkcijas tiks nodotas VISC.

Vaicāta par to, vai lēmuma pieņemšanā būs nozīme arī Koķes izteiktajam viedoklim, Ilgaža norāda, ka, ņemot vērā izglītības un zinātnes ministres ieinteresētību un sarunas ar sociālajiem partneriem, lēmuma pieņemšana nenotiks bez viņas ziņas. Tomēr ISEC neņemas garantēt, ka Latvijas vēsture kā atsevišķs mācību priekšmets tiks ieviesta skolu programmās.

Atšķirīgos uzskatos ir pati izglītības un zinātnes ministre, kura, kā norāda viņas padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe, atsevišķa mācību priekšmeta ieviešanu tomēr uzskata par tuvāku vai tālāku mērķi.

Tomēr no Korbes sacītā izriet, ka ministre necentīsies panākt maksimāli ātras izmaiņas skolu programmās, jo, kā uzsver Korbe, visa dokumentācija, kas saistās ar šī mācību priekšmeta saturu, ir jāizstrādā ļoti rūpīgi un Latvijas vēstures mācību priekšmets skolās parādīsies tad, kad tas tiks izdarīts.


"Tas nebūs uz šī gada 1.septembri," norāda padomniece, "jebkuram mācību priekšmetam ir nepieciešami gan papildus metodiskie materiāli skolotājiem, gan mācību materiāli skolēniem."

Kā ziņots, Latvijas vēstures priekšmeta aprobācija Latvijas skolu septītajā klasē tika sākta 2006.gada 1.septembrī. Aprobācija ilga trīs gadus.


Katrīna Slišāne LETA