Atraktīvāku mācīšanos, nevis garāku mācību gadu

Atraktīvāku mācīšanos, nevis garāku mācību gadu

13. Sep 2012, 13:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa ierosinātā mācību gada pagarināšana nebūt nav ieteicamākais Latvijas izglītības sistēmā, uzskata TVNET uzrunātie skolu un pedagogu pārstāvji. Pēc viņu domām, daudz svarīgāk būtu mazināt skolēnu un skolotāju slodzi, kā arī nodrošināt atraktīvāku mācību procesu.

 

Pagājušās nedēļas beigās izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis nāca klajā ar plānu pagarināt mācību gadu līdz Jāņiem un sākt to jau augustā. Aģentūrai BNS viņš norādījis, ka atsevišķos posmos pusaudžu vecuma skolēniem jāmācās 36 stundas nedēļā, kas augošam organismam ir par daudz. Viņa reformas paredz, ka, pienākot siltajiem mēnešiem,mācības varētu organizēt, izmantojot interaktīvas mācību metodes – stundas svaigā gaisā, ekskursijas, projektu darbus.

 

Tam, ka skolēni un arī paši skolotāji ir nopietni pārslogoti, piekrīt arī arodbiedrība un skolas, taču abas puses uzsver, ka neizprot Ķīļa rosināto reformu jēgu.

 

Skolēni un pedagogi- jūtas pārāk noslogoti


"Tiek rauti ārā kaut kādi fragmenti, neredzot, kā tie saistīsies kopumā," uz izglītības reformu haotiskumu norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško, uzverot, ka šobrīd izglītības sistēma nav sakārtota. Viņasprāt, veicot tik krasas izmaiņas, svarīgi ņemt vērā arī pašu bērnu un viņu vecāku viedokli. Kā redzams, šoreiz tas nav darīts.

 

"Te ir pavisam elementārs salīdzinājums: mēs nevaram domāt, kā sakārtosim palagus vai spilvendrānas skapī, ja mums nav atlikta nauda pašam skapim",  teic LIZDA priekšsēdētāja. Mācību gada pagarināšana varētu būt trešā izglītības sistēmas darba kārtības prioritāte, viņa turpina. Daudz svarīgāka, viņasprāt, būtu skolēnu un pedagogu darba vides sakārtošana, kā arī izglītības kvalitātes uzlabošana. Šobrīd pedagogi, lai nopelnītu sev iztiku, ir pārāk noslogoti, un tas atsaucas arī uz kopējo izglītības kvalitāti.

 

 

Skolas direktors: Reformas reformu pēc nav vajadzīgas


TVNET uzrunāja arī pašas mācību iestādes, un arī Jēkabpils 3.vidusskolas direktors Valdis Ozoliņš akcentē, ka pagarināts gads nebūt nav nozīmīgākā veicamā reforma Latvijas izglītībā.

 

"Ārzemēs mācību gads ir izstieptāks, jo arī strādājošajiem ir garākas brīvdienas uz Ziemassvētkiem un Lieldienām. Līdz ar to var pabūt kopā ar ģimeni, bet mums bērni šajā laikā paliek vieni paši."

 

Jēkabpils 3.vidusskolas direktors uzskata, ka vairāk uzmanības vajadzētu pievērst atraktīvāka mācību procesa veidošanai. Tāpat nepieciešams samazināt pārslodzi skolēniem uz pārāk augsti uzstādīto standartu rēķina.

 

www.tvnet.lv