Ar likuma izmaiņām cīnīsies pret nesekmīgajiem

Ar likuma izmaiņām cīnīsies pret nesekmīgajiem

04. Oct 2011, 18:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iecerēts, ka jau nākamajā mācību gadā vidusskolas un pamatskolas abiturientiem tiks izvirzītas augstākas prasības nekā patlaban - to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie labojumi Vispārējās izglītības likumā, kurus drīzumā paredzēts apstiprināt valdībā, raksta "Latvijas Avīze".

 

Šobrīd apliecību par pamatizglītības ieguvi var saņemt arī gadījumos, kad 9. klases sekmju lapā ir pat trīs nesekmīgi vērtējumi – līdz 4 ballēm. Savukārt jaunie likuma labojumi paredz, ka no 2011. gada 1. septembra pamatskolu varēs pabeigt tad, ja būs ne vairāk kā viens nesekmīgs vērtējums. Savukārt, lai pabeigtu vidusskolu, visiem vērtējumiem atestātā būtu jābūt sekmīgiem. Patlaban likums ļauj pabeigt vidusskolu ar diviem nesekmīgiem vērtējumiem.

 

Skolu pārstāvji šos likuma labojumus vērtē negatīvi. Kā laikrakstam norāda Jumpravas vidusskolas direktors Jānis Leidums, kas skolā strādā jau 25 gadus, viņš vairākkārt sastapis skolēnus, kas kopumā "mācās normāli, ar atbildības sajūtu, bet kāds priekšmets nepadodas". Arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidente un Rīgas Ziemeļvalstu ģimnāzijas direktore Dzintra Kohva pamanījusi, ka skolēniem biežāk nevedas matemātika, citreiz arī kāda no valodām.

 

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijā skaidro: ja valsts ir noteikusi, kādas prasības skolēniem jāizpilda, lai iegūtu pamata vai vidējo izglītību, tad arī jāpanāk, lai tās tiktu izpildītas pilnībā. Ministrijā uzskata, grozījumi likumā likšot skolēniem sasparoties sekmēs, jo tiks vēl vairāk motivēti."

 

TVNET

Foto: LETA