1.septembris jau klāt: Zināšanām bagātu jauno mācību gadu!

1.septembris jau klāt: Zināšanām bagātu jauno mācību gadu!

01. Sep 2016, 00:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Droši vien, ka nav nemaz īpaši jāpaskaidro - 1.septembris ir pirmā skolas diena jeb Zinību diena, kurā tiek svinēta skolas gaitu uzsākšana vai atsākšana pēc vasaras brīvlaika. Kā pagāja jūsu vasara? Jā, tā tiktiešām ir pagājusi! Bet, rudens atnākšana un pati Zinību diena taču tiek svinēta skaisti, ar rudens ziedu pušķiem, kurus pasniedz skolotājiem skolā un audzinātājām bērnudārzā. 

20160831131712-37874.jpg

Interesanti fakti:

  • Zinību dienas pirmsākumi meklējami bijušajā Padomju Savienībā, kur 1984. gadā to noteica par svinamu dienu.  
  • Daudzās Austrumeiropas valstīs skolēnu mācības sākas tieši 1.septembrī, piemēram, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Serbijā, Slovēnijā, Ungārijā vai Polijā.
  • Augusta vidū mācību gads sākas Dānijā, Somijā, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Skotijā.
  • Eiropas valstīs vidējais mācību gada garums ir 180 – 182 mācību dienas. Latvijas skolās ir viens no īsākajiem mācību gadiem Eiropā, kas ir tik pat garš kā Igaunijā, Lietuvā, Kiprā, Grieķijā, Itālijā, Maltā, Portugālē un Somijā. Īpaši gari mācību gadi ir Dānijā, Nīderlandē, Anglijā un Velsā. Piemēram, Nīderlandē skolēni mācās vairāk nekā 200 dienas gadā. Visilgāk pasaulē mācās Ķīnas skolās, kur mācību gada garums var sasniegt 250 dienas gadā.

Bet, kad fakti izlasīti un esam secinājuši, ka jā - mums nemaz tik ilgi nav jāmācās, kā citiem, atliek vien novēlēt zinību pilnu mācību gadu! Gan vecākiem, gan bērniem!

Lai priecīgs, rudens smaržām bagāts 1.septembris!

Māmiņu Klubs