Ziemas kārumi mūsu mājās

Ziemas kārumi mūsu mājās

01. Oct 2017, 22:57 Mamm.mamm Mamm.mamm

Steidzu vel dalīties ar mūsu receptēm veselīgākai un gardākai ziemai. :)

Mēs ievārījumus nevāram un arī konservējumus (gurķus, tomātus, u.c.) netaisam. Mēs vienkārši nepatērējam tik daudz pārstrādāto labumu. Īpaši neēdam ievārījumus. Pa gadu varbūt vienu vai divas burciņas (0.2l) iztukšojam. Tik daudz (un vairāk) mums sadāvina tuvākie radi. 
Kā tad mūsu ziema un pavasaris ir vitamīnu un gardumu pilns? Mēs saldējam. Varētu teikt, ka visu. :) Receptes saldēšanai īsti man nebūs. Drīzāk daži padomi. 
1) Sēnes saldēt apceptas. Citādi sanāks nesaturīgas "pļeckas".
2) Ja grib saldēt zirnīšus, iesaku tos noblanšēt.
3) Visu pirms saldēšanas apžāvēt uz salvetes vai žāvētāja. Tad viss saldētais nepārvērtīsies nesalaužamā klucī, bet būs viegli atdalāmas, piemēram, odziņas, zirnīši, burkāniņi viens no otra. Izņēmums būtu garšaugi (dilles, pētersīļi), kurus saldēju uzreiz pēc sasmalcināšanas. Un, dilles un pētersīļus var arī nesasmalcināt (ja rezultātā nav iebildumi pret dažiem lielākiem gabaliem). Tad, kad sasaluši un ir vajadzība izmantot, sadrupina sasalušos un tādus pievieno ēdienam.
4) Saldēt kastītēs būs pārskatāmāk, taču dārgāk un var nākties zaudēt daļu no saldētavas tilpuma. Ērtāk un ekonomiskāk būs saldēt saldēšanai paredzētajos maisiņos. Īpaši tajos ar "rāvējslēdzēju".
5) Saldētavā sadalīt plauktiņus. Vienā likt ogas, augļus, citā gaļu, zivis, sēnes, Ja ir iespēja, var dalīt vēl sīkāk.
Varu piedāvāt dažus padomus un receptes pēc saldēšanas. :)
1) Ja grib zīdainim, bērnam dot veselas odziņas, bet ir nedrošība par aizrīšanās risku, iesaku ogas nomazgāt, nožāvēt, sasaldēt un tad atkausēt aplejot (noskalojot) ar verdošu ūdeni. Tā var likvidēt kādas nevēlamās baktērijas, kas varētu būt aizķērušās pie ogām, vienlaikus ogas sasildot. Uzmanību! Pirms ogu došanas bērnam ir jāpārbauda, vai to ārpusīte nav pa karstu un kāda jānogaršo, lai saprastu, vai iekšpuse ir atkususi. Ko šādi var iegūt? Viegli šķīstošas odziņas. Tās visbiežāk izšķīst bērnam paņemot tās rokās. :) Droši, ka veselas tās barības vadā nenonāks. :)
2) Ķirbju sukādes. :) Pirms sasaldēšanas ķirbi sagriež gabaliņos un apber ar cukuru, ļauj sacukuroties. Tad visu masu, kas kļūs par "kluci" liek saldēties. Kad sasalis, liek atkust (vēlams lēnām ledusskapī). Tad gabaliņus liek žāvēties līdz ir gana izžuvušas un apmierina ēst gribētājus. :) Piebilde - šķidrumu/sīrupu var izmantot dzērienu pagatavošanai. Ļoti gardi.
3) Ja grib cept kūkas/maizītes, utml, cepot likt saldētas ogas vai augļus. Tad rezultātā tie vizuāli labāk izskatīsies.
4) Lai nodrošinātos pret saaukstēšanos vai rudens/ziemas vīrusiņiem sasaldēju rīvētu vai smalki sakapātu ingveru ūdenī. Mēdzu vel pievienot citronu miziņu. Saldēju parastajos ūdens kubiņos. Tos gan ieteiktu izvēlēties silikona, nevis plastmasas, tad nepievelkās ar smakām. Tad, kad rodas nepieciešamība, vārošā ūdenī ievietoju vienu ingvera vai ingvera/citronu miziņas kubiņu, pievienoju citronu vai citronu sulu un , ja vēlos, medu.
5) Vēl viena receptīte drosmīgajiem cīņā pret saaukstēšanos. Šo es nedotu maziem bērniem, jo ir ļoti "jaudīgs"! Pat vīrs dzer pūšot un elšot. Bet, toties šī ir vislabākā "pirmā palīdzība" pirmajiem simptomiem. Un tātad, ņemu vienādās daļās saldētus smiltsērkšķus, dzērvenes, brūklenes, upenes un dažas mellenes (vienam cilvēkam pa ēdamkarotei). Lieku blenderī. Pievienoju verdošu ūdeni (apm 200ml uz viena cilvēka porciju) un medu pēc garšas (vajag diezgan daudz). To visu sablenderē un pievieno papildus karstu ūdeni. Dzer kā karsto dzērienu. :)
Kā saprotams, saldētava mums ļoti noderētu. :) Tad nu lieku lielas cerības. :)
02. Oct 2017, 11:58 lauvinja

Blanšējot zirnīši saglabàjas ar izteiksmīgāku krāsu.

Ingveru audzējot, izmanto ļoti daudz ķimikālijas. Loģiski, izvēlamies eko. Tā kā to nevaram dabūt vienmēr un visur, vēlos apgādāt ģimeni ar to. Otrs iemesls - saldētavā tas vienmēr ir. Nav speciāli jāiet uz veikaliem. Ja jūtos apslimusi, veikali man pilnīgi noteikti neinteresē.
Svaigs droši vien ir labāks. 😀 Saldēts kubiņos - man ērtāks. Bez tam, ja lietojot svaigo, tas paliek pāri, nav jāmet ārā. Var sasaldēt. Protams, var turēt ledusskapī, taču mums īsti tam nav vietas un, manuprāt, diezgan slikti uzglabājas salīdzinoši lielā mitruma dēļ.

lauvinja lauvinja 02. Oct 2017, 09:35

Kāpēc iesaki blanšēt zirnīšus?

Kāpēc jāsaldē ingvers - ja to var visu gadu nopirkt svaigu un svaigā ir vairāk vērttīgu vielu nekā saldētā?