Zane Zusta: Mūsu rokās ir viss, lai šo situāciju padarītu priecīgāku

Zane Zusta: Mūsu rokās ir viss, lai šo situāciju padarītu priecīgāku

08. Dec 2020, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ucipuci pūcīti bērni iepazina 2015.gadā, savukārt šajā decembrī Zanes Zustas radītā pūcīte izkāpusi no grāmatas un turpmāk ik mēnesi ar bērniem draudzēties arī Ucipuci žurnāla lappusēs. 

Kā atzīst Zane, esošā situācija pasaulē un saspringtais laiks dod dzinuli darboties. “Ir ļoti viegli padoties pesimismam un smagnējai sajūtai, ka viss ir slikti, taču mūsu rokās ir viss, lai šo situāciju padarītu priecīgāku,” teic rakstniece, atzīstot, ka Ucipuci žurnāls ir viens no lielajiem viņas prieka avotiem. 

Par to, ka varētu izdot žurnālu, viņa domājusi arī iepriekš, taču līdz galam nekad nav atnākusi sajūta, kādam šim žurnālam vajadzētu būt, tāpēc viņa paļāvusies, ka vēl idejas realizācijai nav pienācis īstais laiks. Zane Zusta: “Oktobra sākumā šo ideju sāku apspriest ar sevi un citiem. Domājot par to, kādam vajadzētu būt Ucipuci žurnālam, man pēkšņi ienāca prātā niša par trīsgadīgajiem bērniņiem, kuriem ir svarīga sīkā motorika.” Tā kā autori interesē arī psiholoģija un tā aptver viņas sarakstītās grāmatas, arī bērniem domātajā žurnālā iekļauta sadaļa “Jūti”, kurā bērni mācās emocijas un atpazīt dažādas sajūtas sevī. 

Kad pasauli ieraudzīja pūčulēns Ucipuci, Zanes vecākajam dēlam bija pieci gadi, bet jaunākajam gadiņš. Atceroties, kā dzimis Ucipuci tēls, Zane teic, ka viņa vienmēr jutusi īpašu saikni ar rakstīšanu, tāpēc būtu ļoti pārsteigta, ja bērna kopšanas atvaļinājumā būtu sākusi izšūt brošas, adīt vai darīt ko citu krasi atšķirīgu no rakstīšanas. ”Rakstīšana ir piespēja pilnveidot sevi, aizbēgt kaut kur, neskatoties uz to, ka atrodies tomēr mājās,” stāsta grāmatu autore, piebilstot, ka rakstīšana aizpildījusi daudzas bērnu diendusas un arī nakts stundas, neskatoties uz to, ka viņa nebūt nav tā, kura spēj strādāt naktīs.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

Žurnāls “Ucipuci” nebūt nav vienīgais Zanes radītais jaunums, kas dienasgaismu ieraudzījis decembrī. Šomēnes izdots arī Zanes Zustas un Gata Līduma kopdarbs “Tarakāni tavā galvā. Stāsti par vīriešiem”, kas stāsta par vīriešu galvās mītošajiem tarakāniem un domāšanas kļūdām.

“Šī ideja piedzima kādā rītā, kad sapratu, ka jāturpina tarakānu veiksmes stāsts, jo sievietēm ļoti interesēja tarakāni viņu galvā. Man jau liekas, ka mums ļoti interesē arī, kas notiek vīriešu galvā,” stāsta grāmatas autore, piebilstot, ka tad, ja atnāk īstās idejas, tās arī jārealizē. Tā kā pirmās grāmatas tapšanā Zanei izveidojusies lieliska sadarbība ar Diānu Zandi, viņai bijis ļoti svarīgi atrast arī vīrieti, kurš prot analizēt vīrieša prātu. “Kad savos meklējumos nonācu līdz psihoterapeitam Gatim Līdumam, es biju ļoti gandarīta. Man ļoti patika, ka Gatis analīzē paliek pie paša stāsta, to analizē, tāpēc no tā daudzi var paņem sev dažādas nianses,” saka Zane, atklājot, ka arī vīriešu galvās mīt tarakāni, nepareizi ieliktie stereotipi, bailes un bažas, tāpēc, cerams, šī grāmata viņiem palīdzēs.

Pati Zane ir divu dēlu mamma, taču viņu audzināšanā viņa neievēro kādus noteiktus principus, atzīstot, ka bērnus audzina ar mīlestību, liekot viņos pamatus, iespējams, dažkārt pat pārcenšoties. Zane Zusta: “Cenšos dēlus audzināt tā, lai viņi pēc tam labi varētu audzināt arī savus bērnus, jo viss, ko ieliekam, pēc tam reiz nāk atpakaļ. Ja viņš māk atvainoties, sakārtot savas lietas, ir uzmanīgs un mīl arī mani, tad saproti, ka tavs audzināšanas rezultāts nāk atpakaļ.”

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT