Vitamīni rudenī: katram vecumam jāizvēlas piemērotākos

16. Sep 2015, 11:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens  ir klāt, un laiks ir padomāt arī par to, par ko ikdienā tik daudz nedomājam. Pārtikā ir daudz vitamīnu un uzturvielu, bet vai ar uzturu uzņemam pietiekoši daudz vitamīnu? Bērniem nepieciešami lieli enerģijas un vitamīnu krājumi, lai viņi attīstītos pilnvērtīgi. Par to vairāk pastāstīs Gita Ervika-Norvele, Vitabiotics produktu speciāliste.

Vitamīni ir tas, kas nodrošina organisma pilnvērtīgu funkcionēšanu, un vienmēr cilvēki prāto par to, vai pietiek ar uzturu vai nepietiek. Ar uzturu var uzņemt pietiekoši daudz vitamīnu, ja mums ir pašiem savs pavārs un uztura speciālists, kas izrēķinās, cik tieši katru dienu katrā maltītē nepieciešams apēst konkrētus vitamīnus.

Vitabiotics ir ārkārtīgi plašs sortimentu klāsts: viss gan vecākiem, gan bērniem

  • Piedāvājumā ir jau sākot no 3 mēnešiem sīrups, kas satur vecumam atbilstošu komplektu - 14 vitamīnus un mikroelementus, kā arī Omega 3. Vai šis sīrups bērniņam nepieciešams, piemēram, ja mazulis bieži slimo, pirms vitamīnu lietošanas jākonsultējas ar sava bērniņa ārstu.
  • 4-12 gadu veciem bērniem uzdevums ir augt pilnvērtīgi, daudz ko mācīties, un te palīgs var būt Well Kid Smart - košļājamas tabletes, kas ir vecuma vajadzībām pielāgotas tabletes ar apelsīnu garšu. To sastāvā ir jods, kas palīdz attīstīt kognitīvās funkcijas: gudrs prāts, asa atmiņa. Tāpat sastāvā ir arī dzelzs,  D3 vitamīns, kā arī citi vitamīni un mikroelementi.
  • Sievietei - Wellwoman, un vīriešiem Wellman, tie ir vitamīni, kuru sastāvā ir B grupas vitamīni, piem. B1,kas palīdz uzturēt sirds veselību, tāpat arī C vitamīns. Sieviešu vitamīnos ir arī naktssveces eļļa, vīriešiem vitamīnos ir mikroelementi, kas būs tieši piemēroti vīrieša organisma uzturēšanai formā.
  • Ir arī vitamīni, kas paredzēti sievietēm un vīriešiem pēc 50 gadu vecuma. Šajā vecumā organisma uzdevums ir saglabāt pēc iespējas ilgāk labu redzi, sirds – asinsvadu veselību un labu atmiņu.

Profilakse samazina saslimšanas iespējas?

Vitamīni nepieciešami šūnu pamatfunkciju nodrošināšanai. Tie stiprina organisma spējas būt formā un gatavībā. Ja nekas netrūkst, risks ir mazāks saskarties ar saslimšanām. Vitamīnus vislabāk ir lietot situācijās, kad organisms tiek pakļauts kādai papildus slodzei – tai skaitā arī saslimšanai. Piemēram, vitamīni A, B6, C, D, kā arī cinks, dzelzs, folāti veicina normālu imūnsistēmas darbību. Domāsim par to laicīgi.  Situācijas ir dažādas, kad vitamīnus organismam vajadzētu papildus: stress, liela fiziska slodze, antibiotiku lietošana, kā arī sievietēm, piemēram, lietojot hormonālo kontracepciju.

Universālie vitamīni - ir vai nav?

Universālu vitamīnu nav, jo katrā vecumā ir organismam savs uzdevums. Bērniem jāaug, jāattīstas, mammai būs lielāka garīgā slodze, viņai jārūpējas par savu reproduktīvo veselību, tētim, savukārt, būs aktuālas atkal citas, atšķirīgas lietas.

Kā būtu pareizi vitamīni jālieto?

Tukšā dūšā vitamīnus nevajadzētu lietot, tāpat kā citus medikamentus, jo tie var kairināt kuņģi. Jāievēro vienmēr ir uz iepakojuma esošie lietošanas noteikumi. Pamatā vitamīnus ieteicams lietot galvenās ēdienreizes laikā vai pēc tās. Nevajadzētu arī lietot tikai pēc izdzertas tējas vai kafijas tases, ir jāpaēd.

Būtu ieteicams lietot savam vecumam atbilstošus vitamīnus. Jāpievērš noteikti uzmanība to sastāvam. Ir kompleksie vitamīni un ir specializēti kādai noteiktai organisma vajadzībai. Attiecīgi - pirms vitamīnu, zāļu lietošanas jādodas pie ārsta.

Rudens ir liels izaicinājums, strauja laika maiņa, pārbaudījums bērniem dārziņā un skolā sākot gaitas, tāpēc aicinām padomāt par profilaksi savlaicīgi!

Māmiņu Klubs

20150908131633-40062.jpg