Visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā

Visa laba Jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā

22. Jun 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jāņu laikā, kad viss apkārt zied un šis ir īstais brīdis, lai dotos pļavā vākt veselīgas zālītes zāļu tējām, kuras palīdzēs gan mums, gan mūsu mazuļiem būt izturīgākiem, kad pienāks aukstais rudens. Konsultē zāļu tēju vācēja Sandra Iubule.

"Augi un zāļu tējas jāvāc visvairāk tad, kad augs visvairāk smaržo,jo tad viņā ir visvairāk spēka," atklāj Sandra Iubule. "Dažiem augiem smarža būs vispilnīgākā no rīta, dažiem- vakarpusē."

Zāļu tējas bērniem

Zāļu tēju vācēja stāsta, ka bērniem var ļaut dot dzert pašu lasītas tējas, tomēr vajadzētu tās pamainīt vai kombinēt. Izvēlēties tēju var pēc smaržas- patīk vai nepatīk- ja nekas nepatīkams nav, šo tēju var droši dzert. "Ķermenis pats pateiks priekšā, kuru tēju vajadzētu dzert- tā nebūs ārstēšanās, tā vairāk ir minerālu  uzkrāšana un ieguldījums veselībai uz ziemu, tādējādi ir cerības, ka ziemā slimosim stipri mazāk vai nemaz."

Raspodiņi

Raspodiņi jālasa rasainā un mitrā laikā. Raspodiņi ir attīroša tēja un viena no tējām, kas patiešām ir sieviešu tēja, kas palīdz dažādos aspektos- hormonālā, attīrošā ziņā, arī ādai šī tēja ir ļoti laba. Raspodiņu tēju droši drīkst dot arī bērniem, jo tai ir patīkama smarža un garša.

Bitene

Šis ir lielisks līdzeklis bērniem pret kakla sāpēm un klepu.

Asinszāle

Arī asinszāle ir vērtīgs augs, kas palīdz pret saaukstēšanos un atīra asinis.

Ancītis

Ancīša ziedēšanas laiks ir gaidāms jūlijā, ancītis attīra aknas un uzlabo imunitāti.

Vīgrieze

Šī tēja ir tā, kas vakarā iedzerta ļaus nomierināties, ļaus mierīgi uztvert to, ka bērni kaut kur skrien un dauzās. Mamma varēs mierīgi uztvert dzīvi un labāk gulētt, apdullināts nebūs. Tā ir ļoti patīkama garšīga tēja. Bērni droši drīkst dzert vīgriežu tēju, ja ir sajūta, ka mazais ir uztraucies un viņš ir grūti nomierināms.

Pelašķis

Pelašķis noderēs ne tikai kā tēja, bet arī reizēs, kad bērns pāgriež pirkstiņu- paņem pelašķi, saberž pirkstos,kamēr tas kļūst slapjš, uzliek pušuma vietā un piesien.

Pelašķu ziedus varēs izmantot kā lielisku tēju, lai ārstētu klepu, savukārt saberztām pelašķu lapām ir spēcīga smarža, kas atbiedēs odus.

Nātre

Nātre ir augs, kurā ļoti daudz dzelzs. Pēc dzemdībām ir ļoti liels nogurums, tāpēc šis ir augs, kuru vajadzētu savākt tējai, kurai būs gan attīroša, gan spēcinoša, gan asins sastāvu uzlabojoša iedarbība.

Tīruma kosa

Zāļu tēja palīdzēs ādas attīrīšanai, nieru problēmām un kuņģim.

Ceļteka

Ceļmallapu lieliski var izmantot pie brāztajām, iekaisušajām brūcēm, kad bērniņš būs skrējis, kritis, piemetusies Tīasfalta slimība. Ceļmallapas var saberzt ar rokām līdz tās paliek mitras un uzlikt uz brūces. 

Zālīšu žāvēšana

Tad, kad esam izbriduši pļavu un salasīts viss, kas šķitis labs, jādomā, kā zālītes žāvēt. Tās, kas ar stingriem un cietiem kātiņiem, sienam buntītēs un kaut kur pakaram, taču jāsargās no tiešiem saules stariem.

Nātres un raspodiņus, kā arī citas mīkstas lapiņas un ziediņus liekam plānā kārtiņā uz dvieļa, lai žūst. Par labi izžāvētu tēju uzskata tādu, kurā vēl ir nedaudz dzīvības, jo tādu, kas birst pulverī, mēs nedzeram, to izmantojam brūču ārstēšanai.

"Lai tējas saglabātu savu dabisko aromātu, tās ieteicams likt auduma maisiņos, jo tajos nezūd smarža un saglabājas arī labās īpašības," padomā dalās zāļu tēju vācēja Sandra Iubule.

Tējas var ne tikai žāvēt, var vārīt arī zāļu sīrupus. "Līgo dienā vāra prieču čiekuru sīrupu, kas der gan pret klepu, gan kuņģa vainām," atklāj zālīšu vācēja. "Salasa čiekurus, aplej alumīnija katlā ar ūdeni, lai nosedz čiekurus. Tad vāra stundu, pieliek cukuru- uz 1 litru šķidruma 1kg cukurs. Vāra kopā kādas 3 stundas, tad paņem pilienu sīrupa un uzliek uz šķīvīša.

Ja piliens neizplūst pa šķīvi, sīrups ir gatavs. Karstu čiekuru sīrupu lej burkās un uzliek vāku un atver tikai tad, kad rodas tāda nepieciešamība. Tas ir daudz labāks par aptiekas sīrupu, jo zināsim, ko tas satur. Dodam sīrupu tik daudz, cik parasti norādīts uz aptiekās pirktajiem – tējkaroti 2 līdz 3 reizes dienā. Šīs zāles nav tik precīzi dozējamas kā aptiekās nopērkamās."

Kumelīti var uzskatīt par tēju tēju, kurai būtu jābūt mājās katrai mammai. Ja bērnam ir mīksts vēderiņš vai caureja,tad jātaisa stipra kumelīšu tēja; ja gadījies aizcietējums- pavisam maiga kumelīšu tēja. Tāpat ar tējas uzlējumu var skalot acis iekaisumu gadījumā.

Lai zāļu tējas sniegtu vēlamo efektu, tās jādzer divas nedēļas, tad uz kādu laiku jāpārtrauc un tad atkal jāatsāk. Galvenais, lai tējas garšotu, jo tās, kuras būs grūti iedzert, veselībai nekādu īpašu labumu nedos.

Māmiņu Klubs

Kurus dabas augus Tu izmanto mājās visbiežāk?