Vienkāršas, bet garšīgas un no kauliņa "nost krītošas" cūkas ribiņas

Vienkāršas, bet garšīgas un no kauliņa "nost krītošas" cūkas ribiņas

04. Jan 2021, 19:20 Klintasmamma Klintasmamma

Brīdinu, ka fotogrāfijas nespēj parādīt ne fantastisko smaržu, ne arī garšu! Pirms receptes izlasīšanas ir jāņem vērā arī tas, ka manis bildēts ēdiens fotogrāfijās vienmēr izskatās sliktāk nekā dzīvē!

Nevaru iedomāties gaļēdāju, kuram negaršotu sulīgas, no kauliņa nost krītošas ribiņas BBQ mērcē, un kurš kaut reizi nebūtu vēlējies tās iemācīties pagatavot arī pats. Lai arī man tīkamākās ribiņas ir atrodamas Cēsu Jāņogā, tieši pašgatavotās ribiņas lieliski iederās mūsu svētku galdā. Milzīgs pluss ir tāds, ka recepte ir ļoti viegla un tā neprasa daudz laika un uzmanības (var droši paralēli iesaiņot dāvanas, gatavot 2 citus ēdienus, vārīt svētku karstvīnu vai spēlēt ar bērniem paslēpes).

Sastāvdaļas:

Ribiņām.
1,5-2kg cūkas ribiņas, sāls, pipari

BBQ mērcei

1 ēdamk.olīveļļa;
50ml sasmalcināts sīpols;
1 ēdamkarote ar ābolu vīna etiķi;
2 ēdamkarotes ar brūno cukuru;
1 ēdamkarote ar aso čili mērci (mūsmājās iemīļota ir Sriracha);
100ml tomātu pasta/mērce;
0,5tējkarote ar maltām ķimenēmķ;

Pagatavošana: Cūkas ribiņām ar asu nazi noņem nost plēvīti/membrānu, kas ir virs ribiņām. To noteikti ir jāizdara, lai ribiņas izdotos izcili mīkstas! Ribiņas dāsni ierīvē ar sāli un pipariem un ietin alumīnija folijā (novietojot ar ribiņām uz leju, bet gaļas kārtiņu uz augšu) un liek uz ar alumīnija foliju pārklātas paplātes iepriekš līdz 135-140 C grādiem uzsildītā cepeškrāsnī uz 3,5-4h. Kādas 40 minūtes pirms ribiņu gatavošanā beigām pagatavo mērci (var, protams, izmantot arī gatavu).

Uz pannas ielej 1 ēdamkaroti olīveļļas un tajā uz vidēja karstuma apcep sīpolu līdz tas kļūst caurspīdīgs un mīksts.

Kad tas noticis, pievieno sasmalcinātas ķimenes un cep kopā vēl 1/2minūti.

Tad pievieno pārējās mērces sastāvdaļas un maisot cep vēl 3 minūtes. Pievieno arī sāli/piparus pēc garšas, ja nepieciešams. 

Kad ribiņu pagatavošnas laiks ir beidzies, tās izņem no folijas un dāsni nosmērē ar mērci (no visām pusēm) un ieliek cepeškrāsnī maksimāli augstu lielā karstumā uz 3 minūtēm, lai mērce nedaudz karamelizējas. 

Viss! Ribiņas gatavas!