Vidusjūras diēta. Vai tā ir piemērota arī Latvijā dzīvojošajiem?

09. Feb 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan dzīvojam Baltijas reģionā, arī šeit aizvien biežāk, neskatoties uz attālumu līdz Eiropas dienvidu zemām, runā par Vidusjūras diētu. Kāpēc tā būtu rekomendējama, un vai tā der arī Latvijā dzīvojošajiem? To vaicājām endokrinoloģei Maijai Gurevičai.

Vidusjūras diēta ir ļoti labi piemērojama teju ikvienam pasaules iedzīvotājam, tostarp, arī Latvijā dzīvojošiem, jo pozitīvi atsaucas uz veselību. “Tās būtiskākās sastāvdaļas ir liels dārzeņu, augļu un olīveļļas daudzums. Visas pārējās mūsu iecienītās produktu grupas, tādas kā sarkanā vai mājputnu gaļa, arī zivis nav būtisks elements,” skaidro endokrinoloģe Maija Gureviča.

Ārste uzsver, ka ir iegūti dati, kas apliecina, ka cilvēkiem, kuri vismaz 4 gadus ievērojuši Vidusjūras diētu, par 30% samazinās sirds un asinsvadu slimību riska faktors, tostarp, insulta, infarkta un aterosklerozes risks. Zinātniski arī pierādīts, ka Vidusjūras diēta nodrošina cukura diabēta profilaksi, kā arī, ilgstoši ievērojot Vidusjūras diētu, par 30 – 40% mazinās onkoloģisko saslimšanu risks.

Vidusjūras diēta uzlabo arī kognitīvās un koncentrēšanās spējas gados vecākiem cilvēkiem.

Tiesa, ne vienmēr Vidusjūras diētu iespējams ievērot pilnā apmērā, tāpēc nepieciešams talkā ņemt kvalitatīvus un pārbaudītus uztura bagātinātājus, kas organismam papildus sniegs tam nepieciešamos antioksidantus un Omega taukskābes.

Endokrinoloģe Maija Gureviča uzsver, ka gadījumā, ka Vidusjūras diēta tiek ievērota daļēji nevis pilnā apmērā, papildu nepieciešams uzņemt ne tikai Omega taukskābes, bet arī D vitamīnu, kuru, dzīvojot Latvijā, ar uzturu un sauli uzņemam nepietiekamā daudzumā.