Vērtīgie Jāņu laika ārstniecības augi

Vērtīgie Jāņu laika ārstniecības augi

22. Jun 2016, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras saulgrieži dabā ir sevišķi maģisks, enerģiju uzlādējošs laiks. Vēlies, lai visu gadu tava veselība nepieviļ? Izmanto saulgriežu laiku ārstniecisko tēju lasīšanai.  atpazīt dažādus ārstniecības augus un kad tos ieteicams vākt? Sieviešu Klubs devās iztaujāt Ventspils muzeja pedagoģi – zāļu sievu Līgu Reiteri. 

Kad doties lasīt ārstniecības augus?

„Tējām ārstniecības augus var lasīt tiklīdz tās sāk ziedēt, un tieši ap Jāņiem zied lielākā daļa!

Tiek uzskatīts, ka augi jālasa Līgo dienā, tomēr tas tā nebūt nav, jo Līgo laiks nav viens mirklis, tas ir laika posms, kad dienas ir visgarākās un naktis – visīsākās, un tad pļavā uzzied bezgala daudz puķu! Augi ir jāvāc tad, kad tie smaržo, jo tad tie ir visstiprākie. Lielākā daļa smaržo rīta pusē, bet ir arī augi, kas smaržo pievakarē. Pusdienlaikā augus gan nav ieteicams vākt, jo tad tie ir pusdienas saulē saguruši.

Saulgriežu laiks, arī ārstniecības augu lasīšanai, ir vērtīgāks par tiem datumiem, kas šobrīd kalendārā ir atzīmēti ar sarkano krāsu. Tātad 20. un 21. jūnijs ir kulminācijas dienas un vērtīgākas kā 23. un 24. jūnijs, ko cilvēki parasti svin.

Iemācies atšķirt ārstniecības augus

Jāņu laiks ir brīdis, kad zied visvairāk ārstniecības augu, un tieši tad tie arī ir jāvāc! Ja zied piparmētra, to var lasīt, bet, ja vēl nezied – pagaidi, kad uzziedēs. Piemēram, liepas, biškrēsliņi Jāņos nezied, tāpat kā gaiļbikši un gaiļpieši!

Zāļu sieva atklāj, ka bieži vien cilvēki nepamana atšķirību starp līdzīgiem nosaukumiem. „Gaiļbikši ir prīmulas, kas zied maijā, bet gaiļpieši ir delfīnijas, kas zied jūlijā! Tātad ne vienas, ne otras nezied Jāņu laikā. Lūk, kāpēc tos Jāņos nav iespējams vākt,” tā Līga Reitere.

Pastāv gan tautas dotie augu vārdi, gan Latvijas dabas enciklopēdijā publicētie nosaukumi, kuri apstiprināti zinātniski,” skaidro zāļu sieva.

„Tautas valodā dažādu augu nosaukumi ir stipri atšķirīgi, piemēram, suņu ilzīte, zirgkumelīte un govmīža ir viens un tas pats augs! Viens runā par govi, otrs – par suni, bet trešais – par kumeļu. Tāpat arī mērapuķe, tītarene un pelašķis ir viens un tas pats. Tātad tautā augu nosaukumi ir ļoti atšķirīgi – to nosaka dialekts, izloksne, apvidus, kur šie augu nosaukumi radušies.

Ja pirms došanās pļavā vēlies pārliecināties par savām zināšanām augu valsts gudrībās un pēcāk pļavā savākt pēc iespējas dažādus augus, vari ieskatīties interneta enciklopēdijā „Latvijas Daba” www.latvijasdaba.lv, kur atrodamas visu augu sugas!

Sieviešu Klubs

Kādus ārstniecības augus parasti vāc tu?