Es nopirku: Variācijas par ikrīta auzu pārslu putru

Es nopirku: Variācijas par ikrīta auzu pārslu putru

01. Feb 2017, 12:30 Mar&Co Mar&Co

Lai veicinātu piena ražošanos un bērniņu nodrošinātu ar nepieciešajām uzturvielām, mammai jāpiedomā pie savas ēdienkartes. Darba dienās ik rītu brokastīs gatavoju sev auzu pārslu putru dažādās variācijās- tā, lai pašai neapnīk.

Ja bērniņam ir govs piena nepanesība, ļoti labi putru var pagatavot arī uz ūdens bāzes vai izmantot augu valsts pienu. Es izmantoju tikai ūdeni. Noteikti vēlos pieminēt, ka auzu pārslas ir lielisks šķierdvielu avots. Šķiedrvielas labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus un nodrošina sāta sajūtu.

Arī auzu pārslu putras mēdz būt dažādas, tāpēc esmu iegādājusies visu veidu Dobeles Dzirnavnieka jaunās pārslas, jo tām ir ļoti ērts un praktisks iepakojums, turklāt katru dienu varu izvēlēties cita veida pārslas. Lielākoties kā piedevas izvēlos sezonas augļus vai saldētas ogas no pašu mazdārziņa. Ar saldētām ogām gan jābūt ļoti uzmanīgam un jāseko līdzi, vai mazulim nav alerģija. Arī es iesākumā testēju, pievienojot vien pāris ogas. Lūk, dažas no manām variācijām:

EKO pilngraudu putra ar hurmu, granātābolu un čia sēklām. 

20170201122840-32529.jpg

Hurma ir ļoti vērtīgs auglis - tā ir bagāta ar šķiedrvielām, glikozi, proteīniem, tanīniem, nātriju, kalciju, jodu, dzelzi, kāliju un C vitamīnu. Čia sēklās ir 20% vērtīgo olbaltumvielu – tas ir daudz vairāk nekā biezpienā, sierā un gaļā. Sēklās ir vērtīgas eļļas ar īpaši veselīgu taukskābju līdzsvaru. Trīs ceturtdaļas no čia taukskābēm ir Omega 3 – tās, ar kurām mēs papildinām savu maltīti, lietojot zivju eļļu vai linsēklas, ceturtdaļa taukskābju ir Omega 6. Tās satur piecas reizes vairāk kalcija nekā piens, trīs reizes vairāk dzelzs nekā spināti, 15 reizes vairāk magnija nekā brokoļi, divas reizes vairāk kālija nekā banāni. Satur arī cinku, selēnu, boru, varu, fosforu.

3 graudu pārslas ar hurmu, saldētām zemenēm un linsēklām.

20170201122904-22976.jpg

Ziemas periodā zemenes būs lielisks C vitamīna avots, savukārt linsēklas satur vērtīgās taukskābes.

Pilngraudu pārslas ar mango, saldētām mellenēm un kanēli.

20170201122928-15532.jpg

Mango un mellenes satur daudz dažādus vitamīnus, kas organismam tik ļoti nepieciešami, savukārt kanēlis palīdz atbrīvoties no liekā svara, palīdz balansēt hormonus, tam ir pretiekaisuma īpašības, kā arī samazina vēža risku.

5 graudu pārslas ar dzērvenēm, cidoniju sukādēm un zemesriekstu sviestu.

20170201122957-81017.jpg

Dzērvenēm, manuprāt, ziemas periodā jābūt top produktam, jo tām piemīt dziednieciskas īpašības. Tās satur C vitamīnu, kāliju, magniju, lielisks palīgs urīnceļu iekaisuma gadījumā. Ar zemesriekstu sviestu arī jābūt ļoti uzmanīgam, jo tas ir alerģisko produktu sarakstā.

4 graudu pārslas ar bumbieri un čia sēklām.

 20170201123018-40678.jpg

 

Brīvdienās gan ļauju, lai mani palutina, un labprāt baudu omleti.

Lai labi garšo!