Vai sāpes ovulācijas laikā ir pieļaujamas?

15. Jan 2013, 09:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Ovulācijas laikā es jūtu sāpes un diskomfortu vēdera lejasdaļā. Tādās dienās esmu pilnīgā neomā. Vai tas ir normāli?" - jautā trīs bērnu māmiņa Luīze. Atbild ārsts - ginekologs Dace Matule.

Ovulācija notiek apmēram otrajā nedēļā pēc menstruāciju pirmās dienas - nobriedusī olšūna iznāk ārā no vienas olnīcas. Šajā periodā katra piektā sieviete jūt kaut kādu diskomfortu, sāpes vai smaguma sajūtu vēdera lejasdaļā, kas, saprotams, var tikt sajaukts arī ar ko citu. Olnīcas sievietes organismā strādā pēc kārtas. Attiecīgi, arī olšūna nobriest vispirms vienā olnīā, un tad otrā. Piemēram, vispirms labajā olnīcā un tad kreisajā, tātad, arī sāpes iespējamas vispirms vienā sānā, tad otrā. Vācieši ieviesuši pat īpašu terminu - Mittelschmerz, kas nozīmē "sāpes cikla vidū".

Sāpes var radīt arī nelielā asiņošana, ko izraisa olšūnas iziešana no olnīcas. Lai gan asiņošana ātri pazūd, tieši tā rada kairinājumu vēdera lejasdaļā un stimulē sāpju sajūtu.

Pēc būtības sāpes ovulācijas laikā ir nīdošas, griezīgas vai lēkmjveidīgas, un vairumā gadījumu tām nav ļoti augstas intensitātes. Tās var parādīties arī kopā ar sliktas dūšas sajūtu un ilgt dažas stundas, bet dažkārt arī dažas dienas.

Kopumā tas, ka sieviete jūt diskomfortu ovulācijas laikā ir normāli. Protams, ja tas rada lielas bažas, sāpes ir ļoti intensīvas vai arī nav simtprocentīgas pārliecības par sāpju iemestu, ir vērts doties pie speciālistiem.

Ginekologs uzstādīs precīzāku diagnozi un izvēlēsies arī jums piemērotāko ārstēšanas metodi. Iespējams, ka kādu laiku būs jānomāc olnīcu darbība ar kontracepcijas līdzekļiem. Varianti ir dažādi un visos gadījumos, tie individuālā kārtībā jāapspriež ar ārstu.

Māmiņu Klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu ar ginekoloģi Daci Matuli un uzzini vairāk par sievietes veselību!