Sastāvdaļas mīklai:
300g milti
30ml eļļa
1/2 tēj.k šķīstošais raugs
1/3 tēj.k sāls
1 tēj.k cukurs
30g skabais krējums
20g Džiugas siers
120ml ūdens
Sastāvdaļas džemam:
0,5kg sīpoli pēc iespējas mazāki un ideālā variantā šarlotes
3 ēd.k brūnais cukurs
2 ēd.k medus
3 ēd.k balzāmetiķis
250ml tumšais alus
1/2 tēj.k kanēlis
1/3 tēj.k čilli piparu pulveris var arī svaigu čilli
80g žāvētas plūmes
30g melnā šokolāde bez piedevām kā minimums 70% kakao
3 ēd.k eļļa
Pagatavošana:
Izsijājam miltus.Pāris ēdamkarotes noliekam malā,lai nav tā,ka milti par daudz,jo miltu šķirnes atšķiras.
Pievienojam sāli,cukuru,raugu,uz smalkās rīves sarīvētu sieru.Izmaisam
Uzsildam ūdeni aptuveni līdz 40 grādiem,iemaisam krējumu.
Pielejam eļļu šķidrumam.
Šķidrumu lejam miltos.Mīcam mīklu līdz tā nelīp pie rokām.Pēc vajadzības pieberam atlikusos miltus.
Kārtīgi izmīcam mīklu un liekam to ar eļļu ismērēta traukā,tad iesienam maisiņā,raudzējam istabas tempertūrā 2 stundas.Vai līdz mīkla dubultojas apjomā.
Mīklu sadalam divās daļās,būs divas bagetes.
Katru izrullējam plānā,garā taisnrtūrī.
Rullējam kopā,izveidojam tievu bageti.
Šuvi bagetēm skaisti salipinam ciet un liekam uz cepamās plāts ar šuvi uz leju.
Iegriežam bagetēm rievas un apkaisam ar milteim,apsedzam un ļaujam 30 minūtes rūgt.
Pēc pusstundas bagetes būs uzrūgušas.
Uzsildam cepeškrāsni ap 200 grādiem.Ja vēlamies bagetes ar kraukšķīgu garoziņu,tad cepeškrāsnī liekam trauku ar karstu ūdeni.Tvaiku rezultātā izveidojas kārtīga garoziņa,kas ir skaisti drupenta un kraukšķīga.
Ja nevēlamies kraukšķīgu,bet gan mīkstu,tad ūdeni neliekam.
Cepam ap 200 grādiem ap 20 minūtēm vai līdz bagetes skaisti apbrūnē.
Gatavas atdzesējam zem dvieļa.
Gatavojam sīpolu,šokolādes džemu:
Sīpolus nomizojam,sagriežam planos pusgredzenos.
Katliņā uzkarsējam eļļu,pievienojam sīpolus.Sautējam uz nelielas uguns zem vāka ik pa laiciņam apmaisot 15 minūtes.
Pa to laiku sīpoli būs izsautējušies,kļuvuši maigi,caurspīdīgi,nekādā gadījumā nepiededzinam.
Sagriežam gabalinos žāvētās plūmes,liekam klāt sīpoliem.
Izmaisam un pievienojam pārējās sastāvdaļas,brūnais cukurs,etiķis,medus,čilli,kanēlis.
Pielejam alu.
Turpinam sautēt zem vāka uz nelielas uguns 30 minūtes.
Gatavošanas procesā ik pa laiciņam apmaisam.
Gatavo massu sablenderējam.Iemaisam šokolādi.
Karstu pildam burciņās.
Atdzisušu pasniedzam uz bagetes šķēles kopā ar siera gabaliņiem.
Šis ir džems ko pildam pavisam mazās burciņās,jo pie uzkodas jāpievieno būs nedaudz.
Ja sākumā man šķita,kas nu būs no šī eksperimenta izdevies,kā nekā šokolāde un sīpols šķiet traks savienojums,bet izrādījās, pavisam godīgi,satriecoši laba garša.
Šis džems ir tieši radīts pie siera uzkodām,savienojums perfekts.
Lielisks veids kā pārsteigt ciemiņus.
Jāpiebilst,ka šāda burciņa iesaiņota ar siera gabaliņu būs laba dāvana.
Domāju,ka pat sīpolu neēdāji nogaršojot nešķobītos.
Vispār jau sīpols ievārījumā,džemā man nav jaunums,jo esmu gatavojusi sīpolu ievārījumu ar sarkanvīnu.Tomēr šī ideja gan ir diezgan atšķirīga tieši ar šokolādes pievienošanu.
Garšvielu ziņā,ja kādam kanēlis ļoti nepatīk,var nelikt,bet ja pret to nav pretenziju,tad gan tas ir ieteicams.Var arī eksperimentēt ar sev tīkamām garšvielām.
Šis džems kaut pēc sastāva skaitās tā kā no sāļā gala ar saldu piesitienu,tomēr gala iznākums garšo kā nedaudz dīvains salds džems.
Garša pat tāda,ka nezinātājs var neuzminēt,ka tas ir sīpolu ievārījums.
KONKURSS! Izdomā recepti ar gardo "Džiugas" sieru un iegūsti to dāvanā!
Jā,tas gan iedomāties kā kaut kas tāds garšo nav iespējams,vienīgā iespēja ir nogaršot un tad novērtēt.
Ir tiešām interesanti,neierasti,bet gardi.Bet viena lieta,ka es stāstu un rādu bildēs,bet cita lieta to nogaršot un novērtēt katram pašam.
Izskatās gardi! 👍