No pirmdienas darbu pārtrauks visas bērnu izklaižu vietas iekštelpās

No pirmdienas darbu pārtrauks visas bērnu izklaižu vietas iekštelpās

23. Oct 2020, 18:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien valdības ārkārtas sēdē pieņemti vairāki jauni ierobežojumi koronavīrusa Covid-19 izplatības ietobežošanai.

Privātos pasākumos pulcēšanās skaitu iekštelpās samazināts no 30 līdz 10 cilvēkiem, bet ārtelpās - no 300 līdz 100. Veselības ministrijā skaidro, ka lielā mērā Covid-19 izplatība notiek mājsaimniecībās, līdz ar to nepieciešams ierobežot privāto pasākumu norisi, lai novērstu Covid-19 izplatību no mājsaimniecības uz mājsaimniecību. Šīs izmaiņas stāsies spēkā no sestdienas, 24.oktobra, savukārt pārējie ierobežojumi, par kuriem šodien lēma valdība, stāsies spēkā pirmdien - 26.oktobrī.

Valdība lēmusi arī par sejas masku lietošanu sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tajā skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Tas nozīmē, ka sejas maskas jālieto ne tikai muzejos, bibliotēkās, kultūras centros, izstāžu zālēs, brīvdabas estrādēs, reliģisko darbību veikšanas vietās, bet arī teātros, koncertzālēs, kinoteātros, kongresu un konferenču centros un ar minētajām vietām saistītajās ārtelpās, ja pasākuma laikā apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Paredzēts, ka sejas maskas varēs nelietot vietās, kur to lietošana nav iespējama, piemēram peldbaseinos, akvaparkos, pirtīs un tamlīdzīgās vietās, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, kur tiek veiktas procedūras sejai.

Publiskie pakalpojumi tiek sniegti valsts un pašvaldības institūciju funkciju un uzdevumu veikšanai vai privātpersonu dažādu veidu pakalpojumu sniegšanai personām, tajā skaitā sociālās palīdzības, sociālo pakalpojumu vai veselības aprūpes jomā. Tas nozīmē, ka sejas maskas būs jālieto, gan saņemot pakalpojumus pašvaldību iestādes, gan valsts iestādēs.

Mainīts arī otrdienas valdības lēmums, nosakot, ka tiem, kas ir pārslimojuši Covid-19, sejas aizsargmaskas tomēr būs jāvalkā.

No pirmdienas ierobežota bērnu izklaides pasākumu norise, aizliedzot tādus pakalpojumus lielveikalos, slidotavās, bērnu rotaļu laukumos, kā arī citās saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietās, piemēram, akvaparkos vai batutu parkos. Minētie ierobežojumi attiecas uz bērniem speciāli paredzētu izklaides pasākumu organizēšanu, bet nevis uz tādu pakalpojumu sniegšanu, kas paredzēta gan pieaugušajiem, gan bērniem, proti, ir atļauta tādu vietu kā akvaparku darbība.