Tevi traucē uzpūties vēders?

Tevi traucē uzpūties vēders?

11. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gremošanas traucējumi ir viena no biežākajām sūdzībām, ar ko cilvēki vēršas pie ģimenes ārsta vai farmaceita. Gremošanas traucējumi var skart jebkuru cilvēku: no zīdaiņa līdz sirmgalvim. Vienas no biežākām sūdzībām par gremošanas traktu ir pārmērīga vēdera uzpūšanās jeb meteorisms. Tam raksturīga īslaicīga vai ilgstoša pilnuma sajūta pakrūtē, sāpes, atraugas, vēdera apjoma palielināšanās.

Visās vecumgrupās biežākais pastiprinātas gāzu uzkrāšanās cēlonis ir tādu uztur produktu lietošana, kas veicina gāzu veidošanos. Pie tam dažādiem cilvēkiem šie produkti var būt atšķirīgi. Lielākai daļai vēdera uzpūšanos izraisa pākšaugi, dārzeņi, augļi, gāzēti dzērieni. Ja smaguma sajūta un vēdera uzpūšanās notikusi pēc pārēšanās vai gāzes pastiprināti veidojošo produktu lietošanas, var izmantot tautas līdzekļus (ķimenes, fenhelis, un piparmētras). Ja tomēr ar tautas līdzekļiem nevar panākt pašsajūtas uzlabošanos, var ieteikt vieglus spazmu mazinošus un gāzu mazinošus preparātus.

Interesanti fakti par gāzu veidošanos

Produkti, kas visbiežāk veicina gāzu veidošanos:

  • piena produkti,
  • saldi dzērieni, medus,
  • pākšaugi (pupiņas, zirņi),
  • miltu izstrādājumi (sālsstandziņas, bagetes u.c)
  • augļi (piem., rozīnes, banāni, aprikozes)
  • dārzeņi (piem., kāposti, sīpoli, burkāni)

Kā veidojas gāzes vēderā?

  • Dienā izdzerot 1500ml šķidruma vienlaikus kuņģī nonāk apmēram 2600ml gaisa. Tas nonāk kuņģī arī rijot siekalas un uzņemot ēdienu.
  • Ļoti liela daļa no šī gaisa ar atraugu palīdzību tiek izvadīts no kuņģa laukā caur muti.
  • Mazkustīga dzīvesveida dēļ atraugas var būt apgrūtinātas un liela daļa gāzu nonāk zarnās.
  • Normāli zarnas parasti satur līdz 200ml gāzes.
  • Veselam cilvēkam izdalās vidēji 705ml gāzes dienā.
  • Dienā ēdot ierasto pārtiku vidēji caur rectum gāzes izdalās 10 līdz pat 20 reizes dienā.
  • Gāzu izdalīšanos biežumu neietekmē ne vecums ne dzimums. 

Kā ēteriskās eļļas var palīdzēt kuņģa zarnu trakta traucējumu gadījumā 

Piparmētra ir viens no tiem augiem, kas medicīnā izceļas ar ļoti plašu pielietojumu.

Piparmētras ēteriskās eļļas antibakteriālās īpašības iedarbojas uz visiem kuņģa zarnu trakta patogēno baktēriju veidiem. Pateicoties spazmolītiskajām īpašībām un spējai paaugstināt gremošanas fermentu veidošanos un žults izdalīšanos, piparmētras ēteriskās eļļas lieto pie kuņģa zarnu trakta spazmām un vēdera uzpūšanās, kā arī patīkamās un atsvaidzinošās garšas dēļ - pret sliktu dūšu un vemšanu.

Fenhelis paaugstina gremošanas fermentu sekrēciju, regulē kuņģa zarnu trakta motoriku, tam piemīt žutsdzenošas un spazmolītiskas īpašības. Fenheļa ēteriskai eļļai ir antiseptisks un antibakteriāls efekts, tā novērš pūšanas un rūgšanas procesus zarnās.

Fenheļa ēteriskās eļļas lieto gremošanas uzlabošanai, kuņģa zarnu trakta spazmu novēršanai, kuņģa un aizkuņģa dziedzera sulas sekrēcijas un žults izdalīšanās veicināšanai, gāzu uzkrāšanās gremošanas traktā novēršanai. 

Ķimenes galvenās farmakoloģiskās īpašības ir spazmolītiskā darbība un spēja veicināt fermentatīvos procesus un paaugstināt kuņģa sekretoro un motoro funkciju, pastiprināt žults izdalīšanos, samazināt rūgšanas un pūšanas procesus zarnās.

Ķimenes ēteriskās eļļas lieto kuņģa zarnu trakta gludās muskulatūras spazmu gadījumā, pie gāzu uzkrāšanās un vēdera uzpūšanās.

Tev var palīdzēt Antiflat®

20131203101148-17943.jpg

Liekais gāzes daudzums kuņģa–zarnu traktā atrodas neaktīvu, sīku burbulīšu veidā. Tādējādi tiek traucēta vai pat pilnīgi nomākta gāzu dabīgā  uzsūkšanās caur zarnu gļotādu.

Antiflat® izraisa tūlītēju gāzu burbulīšu sadalīšanos kuņģa-zarnu traktā un gāzes spēj uzsūkties normālā veidā. Lietošanas rezultātā ātri samazinās sūdzības par kuņģa-zarnu trakta darbību un izzūd saspīlējuma sajūta vēderā. Drīz arī izzūd spiediena sajūta sirdī, ko izraisa diafragmas pārvietošanās.

Antiflat® sistēmiski neuzsūcas un tiek izvadīts nemainītā veidā.

Antiflat® lieto šādos gadījumos:

  • pārlieka gāzu veidošanās un uzkrāšanās kuņģa–zarnu traktā (meteorisms)
  • vēdera pilnuma un saspīlējuma sajūta, gastrokardiālais sindroms
  • pastiprināta gāzu veidošanās pēc ķirurģiskām operācijām

Lietošana 1-2 tabletes trīs reizes dienā ēdienreizes laikā vai pēc tās.

  • pirms vēdera dobuma orgānu diagnostiskiem izmeklējumiem, lai atbrīvotos no gāzes burbuļiem, kas aizēno redzes lauku izmeklējumu laikā

Lietošana 2-3 tabletes pēc ēdienreizēm dienu pirms un izmeklēšanas dienas rītā.

Bērniem var dot pusi no minētajām devām. 

Antiflat® ir piemērots ilgstošai lietošanai.

Antiflat® pievienotas piparmētru, fenheļa un ķimeņu ēteriskās eļļas.

Bezrecepšu zāles. Pirms lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju. Konsultējaties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI