Piedāvāšu Jums garda kliņģera recepti.
Kliņģerim vajadzēs:
- 1 glāze piena;
- 200 g cukura;
- 2 olas
- 50 g rauga;
- 750 - 800 g miltu;
- 250 g sviesta (istabas temperatūrā);
- 200 g rozīņu (var pielikt klāt arī citas piedevas, es esmu likusi marmelādi, riekstus);
- pustējkarote malta kardamona;
- pustējkarote kurkuma (kurkuma vietā, lai krāsa būtu dzeltena var lietot šķipsniņu safrāna)
- pustējkarote sāls;
Drumstalām vajadzēs:
- 50 g sviesta;
- 50 g cukura;
- 50 - 60 g miltu.
Sadrupinātu raugu sajaucam ar 1 EK miltu, 1 EK cukura un 2 EK silta ūdens. Noliekam siltā vietā, lai raugs sāk darboties un palielinās apjomā.
Uzsildām pienu, ielejam bļodā un pieberam sāli un pusi no paredzētā cukura daudzuma. Un iesijā apmēram 300 g miltu.
Pievienojam iedarbināto raugu.
Atsevišķā traukā saputo sviestu ar atlikušo cukuru. Pa vienai pievieno olas un kārtīgi saputo.
Piena, miltu un rauga maisījumam pievieno kardamonu un kurkumu.
Iemaisa saputoto sviesta olu masu.
Masā iesijā atlikušos miltus un pievieno noskalotas, nosusinātas un miltos apviļātas rozīnes.
Mīklu pamatīgi izmīca līdz tā nelīp pie rokām un bļodas.
Pārkaisa ar miltiem un noliek uz 1 stundu siltumā uzrūgt.
Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz galda un savirpina tievā garā sloksnē.
Liek uz cepampapīra, kurš ieklāts cepampannā un izveido kliņģeri. Jāņem vērā, ka kliņģeris palielināsies apjomā.
Gatavojam drumstalas visas daļas saberžot.
Kliņģeri pārsmērē ar sakultu olu un pārkaisa ar drumstalām.
Kliņģeri cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos kādas 45 minūtes.
No šī mīklas daudzuma cepu divus kliņģerus, jo viens sanāk ļoti liels un viss saplūst kopā.
Šādi divi kliņģeri parasti man sanāk.
Kliņģeris ir ļoti garšīgs, šādu kliņģeri cepu arī ejot ciemos pie draugiem.
Kurkumu, kas dod dzelteno krāsu var arī nelikt, esmu cepusi gan ar kurkumu, gan bez, atšķirība ir tikai tāda, ka ar kurkumu kliņģeris sanāk dzeltenāks.
Labu apetīti!
Vēsma
Jauki, ka izdevās. Sauss varētu būt, ja pārcep. Es parasti skatos uz aci un ar kociņu, ja mazāks kliņģeris, tad ātrāk izcepās.
Izcepu, vīram garšoja. 😀 Taisīju pusporciju, jo 2 kliņģerus nebūtu kur likt. 😀 Man tik sanāca tāds pasauss iekšpusē (neliku rozīnes, bet magones, marmelādi un mandeles). Nāk. reiz sanāks vēl labāk. 😀
Nekad neko netaisu ar sauso raugu, bet ja ir 50 g slapjā rauga, tad sauso vajag 10 gramus.
Atvainojos, tiešām nav pierakstītas olas.
Vajag 2 olas.
Cik olas vajag? Pie sastāvdaļām neredzēju, bet tekstā ir... Gribu šovakar cept.
Mmm,paldies par recepti,šo es saglabāju!
Pamēģini, noteikti izdosies!😀
Paldies par recepti, jāizmēģina! 😀 Jāpierāda vīram, ka arī es varu izcept kliņģeri (par ko viņš ļoti šaubījās). 🤣