Svētkos saldinātos dzērienus aizstāj ar ūdeni!

Svētkos saldinātos dzērienus aizstāj ar ūdeni!

16. Dec 2021, 11:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mums priekšā ir īsts svētku maratons – Ziemassvētki, Jaunā gada sagaidīšana. Tas, nenoliedzami, izsitīs mūs no ierastā ikdienas režīma, jo celsim galdā dažādus labumus, maltītes būs bagātīgākas, iespējams, biežāk un vairāk našķosimies. 

Protams, svētki ir jāsvin, taču ievērojot dažus noteikumus, lai no svētkiem atmiņā nepaliktu tikai sāpošs vēders un lielāks skaitlis uz svariem. Kā to panākt? Atslēgas vārds ir “ūdens”!

Ūdens dzeršana ir labākais veids, kā nodrošināties, lai svētku laikā nepārēstos, un nākamajā dienā justos mundrs un enerģijas pilns. Tas nozīmē, ka pēcsvētku dienu nevis pavadīsiet mājās ar sāpošu galvu, piepūtušos vēderu un nogurumu, bet gan varēsiet visa ģimene doties dabā, lai baudītu brīvdienas kopā!

Nereti svētkos galdā tiek celti saldināti dzērieni, taču jāatceras, ka ne limonāde, ne sula nespēj pilnvērtīgi remdēt slāpes, un tās arī ir papildu kalorijas.

Kāpēc tieši ūdeni?

Palīdzēs paaugstināt enerģijas līmeni

Svētku laiks var būt arī ļoti saspringts, līdzi nesot nogurumu. Mūsu pirmā rīcība šādā gadījumā ir pagatavot sev tasi kafijas, taču atceries, ka kofeīns dehidrē organismu. Izdzer dienā 1,5 – 2 litrus ūdens, un tas būs solis tuvāk labai pašsajūtai un enerģijai visas dienas garumā.

Cukurotie dzērieni sniedz ātru enerģiju, ko lieliski varam redzēt uz saviem bērniem. Kad izdzerta glāze limonādes vai sulas, bērnu pārņem jauna enerģijas jauda. Būsim godīgi, jo svētku maltītes laikā diez vai bērns izdzer tikai vienu glāzi saldinātā dzēriena, bonusā vēl nāk arī riekšavām našķu, kas nozīmē, ka enerģijas bērnam ir tik daudz, ka tās vienkārši nav kur likt. Bērns ir uzvilcies, nespēj aiziet gulēt, līdz ar to arī vecāki ir uzvilkušies un nīgri. Vai tādus vēlies svētkus? Aizstāj saldinātos dzērienus šogad ar ūdeni, papildinot to ar augļu šķēlītēm, dzērvenēm, saldētām ogām, lai bērnam dzēriens būtu interesantāks.

Palīgs pret paģirām

Nereti svētku galda sastāvdaļa ir arī dažādi alkoholiskie dzērieni. Lai nākamajā dienā nepiedzīvotu paģiras, ielāgo pavisam vienkāršu formulu – izdzer vienu glāzi ūdens par katru alkoholisko dzērienu. Tas palīdzēs saglabāt organisma hidratāciju, kā arī apturēs spēcīgās galvassāpes, kas seko nākamajā dienā pēc svētkiem.

Svaigākai elpai

Regulāri padzeries ūdeni arī svētku maltītes laikā, jo tas palīdzēs mazināt aplikumu mutē, baktērijas, kas izraisa sliktu elpu.

Palīdzēs nepārēsties

Ja ūdens dzerts par maz, jūtamies izsalkuši, lēnīgāki un noguruši. Tas nozīmē, ka šādās dienās, visbiežāk, tā vietā, lai dotos laukā, mēs izvēlamies pavadīt dienu uz dīvāna TV priekšā un našķoties ar neveselīgu pārtiku. Tāpēc svētku laikā ielāgo – ja jūties izsalkusi, pirms ķeries pie kārumiem, vispirms izdzer glāzi ūdens.

Nodrošinās organismu ar tam nepieciešamajām minerālvielām

Lai organisms varētu pilnvērtīgi funkcionēt un svētki tiktu aizvadīti enerģijas pilni, ūdens ir vēl viens veids, kā palīdzēt organismam uzņemt tam nepieciešamās minerālvielas – kalciju, magniju, kāliju. Kā lieliem, tā maziem ikdienā dzerot dabīgu minerālūdeni, tas veicinās gremošanas sistēmas darbību, stiprinās kaulus, regulēs asinsrites darbību. Tā, piemēram, ar minerālūdeni iespējams uzņemt kalciju, kas nepieciešams stipriem kauliem un regulē asinsrites darbību, savukārt magnija uzņemšana var palīdzēt novērst aizcietējumus un uzlabot gremošanas sistēmas darbību.