SuperBēbis 2020: Sirds veselības pārbaude vecākiem

01. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa gaidības laiks, kā arī pēcdzemdību periods ir pārbaudījums arī vecāku veselībai. Ne tikai māmiņas, bet arī tēta, tāpēc Superbēbītes Odetas vecāki devās pie speciālistiem pārbaudīt savas sirds veselību.

Augot puncī mazulim, lielas pārmaiņas piedzīvo arī sievietes organisms. VCA poliklīnikas kardioloģe, ehokardiogrāfijas speciāliste Irina Pupkeviča teic, ka grūtniecības laikā organismā cirkulējošā asins daudzums palielinās vismaz par 50 – 60%, vismaz par 20 reizēm minūtē pieaug sirdsdarbības frekvence, tāpēc ir gluži likumsakarīgi, ka līdz ar dažādām fizioloģisko pārmaiņu radītajām izjūtām var parādīties arī elpas trūkums, paātrināties sirdsdarbība. 

“Grūtniecības laikā izmainoties hormonālajam fonam, var tikt ietekmēts arī sirds muskulis un attīstīties sirds muskuļa vājums. Tas var attīstīties arī pēc grūtniecības, līdzi nesot sirds pārsitienus, ātrāku nogurumu, elpas trūkumu un arī tūsku kājās. Šādu sūdzību gadījumā obligāti jāvēršas pie kardiologa, jo nepareizi būtu visu novelt tikai uz grūtniecību," saka kardioloģe, ehokardiogrāfijas speciāliste Irina Pupkeviča.

Jāatceras, ka jaunas sūdzības var parādīties ne tikai grūtniecības, bet arī laikā pēc mazuļa piedzimšanas.

Ārste vērš uzmanību, ka pēc mazuļa piedzimšanas slodze palielinās arī vīrietim, tāpēc arī tētim var parādīties elpas trūkums, sirds pārsitieni vai neizskaidrojamas galvassāpēs. Tāpēc speciāliste mudina šīs sūdzības neignorēt un vērsties pie ārsta, lai veiktu nepieciešamos izmeklējumus.

Jānorāda, ka riski saslimt ar sirds un asinsvadu saslimšanām jaunajiem vecākiem atkarīgi arī no esošajām slimībām, piemēram, cukura diabēta, arteriālās hipertenzijas, un, nenoliedzami, arī no iedzimtības.