SuperBēbis 2020: Proktologa apmeklējums

11. Nov 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbītes Odetas māmiņa Kristīne apzinās, ka ļoti liela nozīme tam, cik mierīgi, apmierināti ar dzīvi un laimīgi ir bērni, ir arī pašas sievietes veselībai, tāpēc viņa cenšas izbrīvēt laiku, lai apmeklētu dažādus speciālistus, lai pārliecinātos par savas veselības stāvokli pēc otrā bērniņa piedzimšanas.

Aizvadītās svētdienas Māmiņu Kluba TV raidījumā varējām sekot līdzi Kristīnes vizītei pie VCA poliklīnikas proktoloģes Baibas Putniņas.

Ārste skaidro, ka teju visos gadījumos pēc grūtniecības, arī tad, ja bijusi ķeizargrieziena operācija, ieteicams apmeklēt proktologu, pat ja simptomi ir maznozīmīgi, jo arī tie dažkārt var slēpt lielas problēmas. Otrs iemesls, kāpēc pēc dzemdībām apmeklēt proktologu, ir arī pašas sievietes apziņai, ka ar viņas veselību viss ir kārtībā. “Proktologs var izvērtēt muskuļu stāvokli, to, vai dzemdību, grūtniecības, pēcdzemdību laikā radušies kādi specifiski bojājumi, kā arī šajos gadījumos palīdzēt,” skaidro proktoloģe Baiba Putniņa.

Ārste mudina sievietes veikt pārbaudi, jo ne vienmēr veselības problēmas pavada diskomforts, sāpes vai asiņošana, dažkārt izmaiņas var būt arī tikai vizuālas. “Grūtniecības laikā veidojas tūska. Gan iekšējie, gan ārējie hemoroīdi uzpampst, panāk uz ārpusi un var ādu izstiept. Kad grūtniecība ir atrisinājusies, hemoroīdi ir samazinājušies, tik un tā var palikt ādiņas, kas bieži var radīt diskomfortu. Par to noteikti jārunā ar ārstu,” teic speciāliste, uzsverot, ka, plānojot ķirurģisku ārstēšanu, var tikt piedāvāta arī estētiska korekcija, kas ļoti palīdz arī ikdienas higiēnā.

Atceries, ka proktologu obligāti vajag apmeklēt gadījumos, ja ir asiņošana, gļotaini izdalījumi, recekļi, nesaturēšana vai arī spēcīgi aizcietējumi. Jo ātrāk problēma tiks atklāta, jo vieglāk to arī būs atrisināt!