Sumbru rezervāts jeb Belovežas gāršas skaistums

Sumbru rezervāts jeb Belovežas gāršas skaistums

30. Aug 2019, 10:08 Cielavinna Cielavinna

Pēc Kauņas apmeklējuma mūsu ceļi tālāk ved uz Belovežas gāršu uz Sumbru rezervātu, kuru vēlējāmies apmeklēt jau sen. Kas tad ir sumbrs- sumbrs jeb Eiropas bizons ir liela auguma dobradžu dzimtas  savvaļas vērsis, kas pieder bizonu ģintij.

Izmantojot Waze palīdzību tikām līdz Belovežas gāršas parkam un tālāk sekoja jautrākais, mēs nevarējām atrast tos sumbrus, jo tam nav adreses un mēs braucām tālāk parkā uz dullo. Tikām līdz Baltkrievu zobežsargu postenim un vismaz uzzinājām virzienu uz kuru braukt, bet braucam braucam un nekā nav līdz pajautājām vietējam, kurš patica, ka jābrauc vēl uz priekšu līdz ieraugam lielu sumbru un tur ar būs tas rezervāts. Par visiem līdz rezervātam tikām. Rezervātam ir plaša autostāvvieta bezmaksas, wc arī ir bezmaksas, līdzās parkam ir arī suvenīru bodīte. Laimīgi par to,ka atradām visu, devāmies baudīt sumbru varenumu.

Sumbru tur nožogojumā nav daudz, savi 20 varētu būt, bet nu lieli un masīvi. Lielie tēviņi ir atsevišķi no mātītēm un mazuļiem. Mazie sumbrēni tur bija divi gabali, likās tik sīciņi uz mammu fona. 

Bez sumbriem rezervātā dzīvo arī vilki, stirnas, brieži, meža cūkas, alnis, jebkurā gadījumā tur ir interesanti. Dzīvnieku aploki ir plaši un pietuvināti dabisakjiem apstākļiem.

Belovežas gārša ir nacionālais parks kas aizsargā senu mežu, kurš atrodas abpus Baltkrievijas un Polijas robežas abu valstu teritorijā. Tas ir viens no pēdējiem un lielākajiem atlikušajiem Eiropas līdzenumu dižmežiem, iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Braucot pa Belovežas gāršu, var redzēt to, ka tur tiešām netiek darīts nekas, mežā viss notiek kā dabā ir iekārtots. Brīžiem likās jocīgi braukt pa parku, jo no vienas puses Baltkrievijas teritotrija no otras Polijas, jebkurā gadījumā aizmaldīties uz Baltkrieviju nevar, jo visur ir robežasstabiņi un šlakbaumi.

Abu valstu robeža iet cauri mežam, un cilvēkiem tā ir slēgta. Tā ir vieta, kur savvaļā sastopami apmēram 800 Eiropas lielāko sauszemes dzīvnieku sumbru.

Bērniem šis parks patiks ļoti, jo bez dzīvnieciņiem tur ir arī rotaļlaukums. 

Par konkrētu adresi, darba laiku un cenu es nemācēšu neko pateikt, jo aizmirsu to visu nofotografēt, bet jebkurā gadījumā biļetes nebija dārgas.

Jebkurā gadījumā es ieteiktu šo parku apmeklēt ikvienam, jo tur ir interesanti un sumbrus jau mēs neavram sastapt visur.

Cielavinna Cielavinna 30. Aug 2019, 11:28

Mūsu pirmā iepazīšanās ar sumbriem bija tieši šeit un mums patika.

lauvinja lauvinja 30. Aug 2019, 11:20

Mani vienmēr ir urdījusi ziņkāre vai Polijā ir kas vairāk/labāk par Lietuvas sumbru audzētavu https://www.explorebaltics.eu/lv/tourism-list_poi/pasilu-sumbru-audzetava/