Šlīteres dabas taka

Šlīteres dabas taka

14. Aug 2020, 09:51 Cielavinna Cielavinna

Dabas takas ir Latvijas krāšņums un zelts (pēc manām domām), kas ļauj mums iepazīt Latvijas dabu un tās skaistumu. Mūsu bērniem patīk mežš, līdz ar to muzeju vietā priekšroku vienmēr dodam dabas takām, jo tā ir ideālākā atpūta ar bērniem, jo tur neviens nepārmetīs ka skaļi uzvedas vai skrien.

Mums ir nopirkta tāda forša karte, kurā ir izvietotas Latvijas dabas takas, kopā kādas 180 un mēs tik braucam un iepazīstam tās.

Šlīteres dabas taka atrodas, Slīteres nacionālajā parkā.

Šlīteres dabas takas (1,2 km) atrodas pie Šlīteres bākas, dabas daudzveidības ziņā visbagātākajā parka daļā, kas ir aizsargājama teritorija jau kopš 1923. gada, kad tika izveidots Šlīteres dabas piemineklis, kura izveides mērķis bija nepieļaut šī meža turpmāku izmantošanu, lai pasargātu parastās īves un Baltijas efejas atradnes.

Nelielā teritorija, kuru šķērso Šlīteres dabas taka, ir dzīves vieta daudzām Latvijā un Eiropā īpaši aizsargājamām augu un dzīvnieku sugām, dažas sūnas un bezmugurkaulnieki nekur citur mūsu valstī nav atrasti.  Iesiet cauri vairākiem Eiropas Savienības aizsargājamos biotopiem:  nogāžu un gravu mežiem, pārmitrajiem mežiem, kā arī kaļķainam zāļu purvam. Takas malā aplūkojamas parastās īves . Tas ir viens no četriem mūsu valsts skujkokiem, Latvijā reta suga.

Ja arī Jums ir vēlme iepazīt mazu daļiņu no mazākā nacionālā parka Latvijā skaistumu, tad doties uz Šlīteres dabas taku.

Taka ir veidota no koka laipām un viegli izejama lokveidā. Vienīgais mīnuss tāds, ka lai nokļūtu līdz takai jākāpj lejā pa daudz trepēm, līdz ar ko ar ratiem lejā netikt, mēs nesām bebeni rokās.

Patīkami arī tas, ka ir informatīvie stendi, kurā ir informācija par apkārtni.

Taku ieziet var arī ar savu četrkājaino draugu.

Takas apmeklējums ir bezmaksas.

Adrese: Slīteres nacionālais parks, Dundagas novads.