Slimības pabalsts par slima bērna kopšanu.

Slimības pabalsts par slima bērna kopšanu.

10. Feb 2013, 09:43 liigad liigad

Slimības pabalstu var saņemt:

  • darba ņēmējs;
  • pašnodarbinātais, kurš veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas;
  • pašnodarbinātā laulātais, kurš brīvprātīgi pievienojies sociālajai apdrošināšanai.

 Slima bērna kopšanas gadījumā tiek izsniegts slimības pabalsts, un to piešķir tikai VSAA. Slima bērna kopšanai valsts slimības pabalstu izmaksā no 1. līdz 14. dienai, ja cilvēks, kurš audzina bērnu (viens no vecākiem, aizbildnis vai cita persona, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu bērnu faktiski kopj), bērnu kopj mājās. Savukārt gadījumā, ja iepriekš minētajā periodā bērns ir kopts arī stacionārā, piemēram, slimnīcā, tad slimības pabalstu izmaksā līdz 21. dienai. Pēc tam pabalstu vairs neizmaksā.

Slimības pabalstu par slima bērna kopšanu piešķir līdz bērna 14 gadu vecumam.

 

Slimības pabalstu piešķir 80 % apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no 12 mēnešu perioda ienākumiem, no kuriem ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Piemēram, 12 mēnešu periodā par darba ņēmēju nav bijis jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas. Tādā gadījumā ir noteikts: ja iemaksas nav veiktas tāpēc, ka cilvēks nav bijis sociāli apdrošināts, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un arī pabalstu aprēķina no 40% no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kas 2012.gadā neveiktām iemaksām ir 151.11Ls.

Tas nozīmē, ja piemēram, pirmā saslimšnas diena ir 11.februāris, tad aprēķinā neņem vērā janvāri un decembri. Aprēķina periods ir no 2011.gada decembra līdz 2012.gada novembrim, bet darbs uzsākts un algas ir tikai no 2012.gada septembra, tad pārējos mēnešos aprēķinā tiks ņemts 151,11Ls.

 

Slimības pabalstu var pieprasīt 12 mēnešu laikā no darba nespējas 1. dienas, tātad ja šodien ir 10.februāris, tad varat iesniegt tās lapas, kurās pirmais saslimšanas datums ir 2012.gada 10.februāris. Lai to izdarītu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) jāiesniedz:

  • iesniegums pabalsta piešķiršanai;

  • slimības lapa.

Slimības pabalstu izmaksā šādā apmērā:

1) ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā ir līdz 11,51 latam, - piešķirtajā apmērā;
2) ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu, - par vienu kalendāra dienu izmaksā 11,51 latu un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu.

Bet jāatceras, ka no aprēķinātā slimības pabalsta ietur ienākuma nodokli, kas ir 24%. Slimības pabalsts ir vienīgais pabalsts, no kura tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ņemot vērā neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādībā esošām personām.

 Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem desmit dienu laikā pēc tam, kad VSAA  ir saņēmusi visus pabalsta piešķiršanai nepieciešamos dokumentus.

 

Der zināt, ja māmiņai ir izrakstīta darbanespējas B lapa slima bērna kopšanai par 5 dienām un tad viņai jāatgriežas darbā, turpināt slima bērna kopšanu var tētis. Tad šī slimības lapa būs turpinājums pirmajai.