Šķiroties, galvenais ir prasme vienoties!

Šķiroties, galvenais ir prasme vienoties!

14. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau iepriekš rakstījām par to, kā gaidāmo bērniņu ietekmē vecāku šķiršanās. Varbūt mazulīša dēļ tomēr vēlams nešķirties un dzīvot kopā? To jautājām psiholoģei Diānai Zandei, Māmiņu Kluba semināru vadītājai. 

„Ir gadījumi, kad tas, protams, ir iespējams. Piemēram, situācijā, ja partneri saprotas labi, tomēr izlēmuši, ka vairs nevar būt kopā vai nu seksuālās nesaderības, vai kāda cita iemesla dēļ,” skaidro Diāna Zande.

Pat tad, ja pastāv kāds viens, konkrēts iemesls, kādēļ pāris vairs nespēj turpināt partnerattiecības, draudzību dažkārt ir iespējams saglabāt.

Šādā situācijā, grūtniecības laiku vīrietis ar gaidāmā bērniņa mammu varētu aizvadīt, joprojām dzīvojot kopā. Tomēr tad abiem partneriem būtiski par to vienoties, lai izvairītos no situācijas, kad kopdzīve un attiecības turpinās pašplūsmā, nezinot, kāds būs to iznākums, un nevienojoties par sadzīves apstākļiem pēc mazuļa nākšanas pasaulē.

„Ja abi topošie vecāki piekrīt tam, ka vēl mēnesi pēc bērniņa dzimšanas abi dzīvos kopā, vienā mājoklī, tas ir pieņemami. Šajā situācijā visa pamatā ir spēja vienoties! Ja tas ir iespējams, partneri varēs vienoties gan par tikšanās laiku, gan uzturlīdzekļiem, gan dzīvesvietu, gan to, kā tiks sadalīta atbildība. Turpretī, ja cilvēki to nepratīs, viņi nebūs vienisprātis ne par ko,” uzskata psiholoģe.  

Šķiršanās nereti liek iemācīties prasmi, rast kompromisus! Lai to apgūtu, bieži vien palīdz mediācijas process. „Protams, tas prasīs naudas līdzekļus, bet nez kāpēc daudzi labprāt izvēlas maksāt par dārgām automašīnām, bet tajā pat laikā savā emocionālajā veselībā un attīstībā bieži vien līdzekļus neiegulda?! Šķiršanās prasa gan laiku, gan līdzekļus,” atgādina Diāna Zande.

Māmiņu  Klubs


Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā