Sastāvdaļas:
40g rīvēts džiugas siers
2 olas
3 ēd.k milti
1 ēd.k kakao
5g šokolāde
1 ēd.k cukurs
vaniļas cukurs
50g sviests
100ml piens
Pagatavošana:
Katliņā izkausējam sviestu,iemaisam miltus un kakao līdz viss viendabīgs.Pielajam pienu,maisam turot uz uguns līdz massa viendabīga.Pievienojam šokolādi,maisam līdz tā sajaucas ar massu.
Iemaisam sieru līdz tas izkūst un massa kļūst viendabīgas konsistences.
Turpinom karsēt un maisīt pievienojam olas dzeltenumus.Massa paliek bieza un maisot svaeļas kamolā.Pārliekam citā traukā,lai atdziest.
Olas baltumus sākam putot ar šķipsninu sāli,kad izveidojas putas pievienojam cukuru un vaniļu.Turpinam putot līdz stingrām putām.
Formiņas iesmērējam ar sviestu un apberam ar rīvmaizi.Labi būtu ar rudzu rīvmaizi,lai krāsa neatšķiras no gataviem suflē,bet tā ka mājās atradās vien kviešu,tad izmantoju to.
Cepeškrāsni uzsildam ap 180 grādiem.
Olas baltumus iecilājam šokolādes massā.Daram to pakāpeniski,jo šokolādes massa ir smaga,mums ir jāsaglabā baltumu gaisīgums.Sākumā šokolādes massā iecilajam vien 2 ēdamkarotes olas baltumus,tad pakāpeniski atlikušos.Cenšamies iecilāt viegli,lai olbaltumi nesaprok,bet dadara mīklu gaisīgu.
Liekam mīklu formiņās tā,lai aizpildīta 1/2 -2/3 no formiņas.Massa cepoties celsies.
Cepam suflē ap 180 grādiem ap 25 minūtēm.Bet cepšanas laiks atkarīgs no formiņām ko izmantojam.Man tās ir keramiskās un 10cm diametrā.Ja mazākas vai ja silikona,tad cepšanas laiks samazinās.
Atdziestot suflē nedaudz nosēžās,tas tādēļ,ka mīklā maz miltu un daudz taukvielu-sviests un šokolāde.Bet tā tam jābūt.
Suflē varam pasniegt siltus ar visu cepamformiņu.
Var arī izņemt no formiņas un pasniegt apbērtu ar pūdercukuru.
Krēmīgs,šokolādīgs,maigi mutē kūstošs suflē...
Ņemot ar karotīti suflē,tam ir tāda gaisīga skaņa kā ziemā brienot pa maigām sniega kupenām...
Man tik ļoti iegaršojās,ka gatavoju jau ne vienu reizi vien.