Sēņu laiks mūsmājās

Sēņu laiks mūsmājās

23. Jul 2019, 14:32 gucci123 gucci123

Beidzot ir iestājies ilgi gaidītais atvaļinājuma laiks. Un kur gan to vislabāk pavadīt, ja ne savās lauku mājās:)

Ņemot vērā, ka mums nav savas saimniecības un sakņu dārza, mēģinām pilnveidot un padarīt daudzveidīgāku savu ēdienkarti, papildinot to ar dažādām meža veltēm – ogām, sēnēm.

Šobrīd laukos ir diezgan liels mitruma līmenis, kā arī laiks kopumā ir silts, kas veiksmīgi ļauj augt dažādām “agrajām” sēnēm – sviesta bekām, bērzlapītēm, baravikām. Interesanti, ka mežs ir izžuvis sauss un tur nav sastopama gandrīz neviena sēne. Mūsu lauku sēnes šogad ir iecienījušas ēnainas vietas uz nopļautā lauka vai gar ceļmalām.

Un, protams, ka tradīcijas ir jāievēro. Lai gan diena bija samērā karsta, uzvilkām vairākas drēbju kārtas (kā sīpoliņi), gumijas zābakus, nopūtāmies no galvas līdz kājām ar pretērču/pretkukaiņu līdzekli un devāmies pēc lielā loma. Mūsu mežā ir sastopami dažādi meža zvēri – mežacūkas, stirnas, aļņi, lapsas, jenotsuņi, tāpēc diemžēl aiz apkakles kā nelūgti viesi lien dažādi kukaiņi. Visvairāk man diskomfortu sagādā briežutis, jo tās atstāj sāpīgus kodumus.  

Apejot vairākus lokus 50 m rādiusā ap māju, pielasījām ar sēnēm pusi groza. Lielākoties tās bija sviesta beciņas – mazākās marinēsim, lielākās sacepsim. Starp sēnēm bija viena paliela bērzlapīte. Taču pats lielākais un vērtīgākais guvums bija baravika, kuru atradām ērti iekārtojušos blakus milzīgam bērzam. Baraviku atrada dēliņš, jo viņš ir visacīgākais un sēnes burtiski “duras” viņam acīs. Savukārt, es nodomāju, ka tas ir liels laukakmens. Uzmanīgi to nogriezām, un mums par lielu pārsteigumu, tā nebija nedz iepuvusi, nedz tārpaina. Iecēlām skaistuli grozā un nesām uz mājām.

Mājās sākās lielie tīrīšanas darbi. Dēliņš samērīja baraviku no visām pusēm un izrādījās, ka tā ir 25 cm diametrā – tik milzīga! Tā kā šogad pieņēmām lēmumu visas sēnes (izņemot mazās sviesta beciņas) sacept un salikt burkās ziemas krājumiem, bija žēl griezt šo skaistuli. Taču, lai saglabātu par piemiņu tās diženumu, iemūžinājām to skaitās bildēs:)

Lai jums ražīgs sēņu laiks, Gucci123