Sandija Salaka: Ja sieviete būs laimīga un apmierināta ar sevi, visa pasaule viņai apkārt sakārtosies

Sandija Salaka: Ja sieviete būs laimīga un apmierināta ar sevi, visa pasaule viņai apkārt sakārtosies

22. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasaras noskaņās šīs sezonas pēdējā Māmiņu Kluba TV raidījuma lielajā sarunā tikāmies ar Sandiju Salaku. Sievieti, kurai pirms piecpadsmit gadiem dzima ideja par platformu, kurā jaunās māmiņas un arī tēti varētu satikties ar speciālistiem, ārstiem un iegūt zināšanas par bērniem, viņu attīstību, veselību.

Māmiņu Klubs šo gadu laikā ir audzis un transformējies, aizvien saglabājot nozīmīgu lomu jauno vecāku ikdienā.

Idejas rašanās par Māmiņu Klubu

Runājot par Māmiņu Kluba pirmsākumiem, Sandija teic, ka ideja viņai radusies 23 gadu vecumā, kad pieteicies pirmais bērns, dēls Krišjānis: “Es atceros, ka gāju pa ielu un sapratu, ka nav nekā bērniem. Jaunās māmiņas ir kaut kas margināls, bet nav īpašas vides tieši mammām ar bērniem. Ideja par Māmiņu Kluba izveidi nogāzās gandrīz kā no debesīm.” Sandijas savu ideju realizējusi dzīvē un šo 15 gadu laikā Māmiņu Klubs piedzīvojis ievērojamu progresu, jo savulaik radies vien kā TV raidījums, taču nu tas apvieno ne tikai TV raidījumu, bet arī izglītojošas lekcijas un nodarbības, bērnudārzu, portālu un dažādus pasākumus gan jaunajiem vecākiem, gan arī sievietēm. Kā atzīst Sandija, ir daudzi veidi, kādos ir iespējams un kādos māmiņas vēlas saņemt informāciju, tāpēc regulāri tiek apzināts viņu viedoklis un tas uzklausīts.

“Māmiņu Klubs ir reāls klubs Rīgas centrā, kas radīts kā savienojoša vide māmiņām ar ārstiem, speciālistiem, ekspertiem un ārējo vidi, kas ietekmē jaunās ģimenes un bērnus. Mūsu galvenā misija ir vecāku izglītošana,” saka Sandija.

Savu turpmāko darbību Māmiņu Klubs vēlas vērst uz trīs svarīgām vērtībām – mīlestību, cieņu un zināšanām. Sandija Salaka: “Mīlestību tādā ziņā, ka mīlam savus bērnus, partneri, pašas sevi, attīstām arī prasmi mīlēt, just, saprotot, ja mīlestība ir visas dzīves pamatlīme. Ar cieņu vēlamies veidot cieņpilnas savstarpējās attiecības sākot ar cieņu pret pavisam mazu bērnu, partneri un ģimeni, beidzot ar cieņu pret valsti. Zināšanas – lai būtu, kur augt, un redzētu, cik plaša un daudzveidīga ir pasaule.”

Māmiņa, bet pirmām kārtām - sieviete

Ikviena sieviete, tiklīdz kļūst par māmiņu, vēlas piederēt kādai kopienai, lai varētu ar citām mammām pārrunāt sev svarīgos jautājumus par bērnu audzināšanu, taču, neskatoties uz savu jauno lomu, jaunā māmiņa vispirms ir sieviete. Tieši sievietes tēmai Māmiņu Klubs pēdējos gados pievērsies jo īpaši, vēloties palīdzēt sievietēm veicināt pašizaugsmi, ticību savām spējām. Šī iemesla dēļ jau divus gadus tiek organizēts Sieviešu festivals, tajā uzrunājot dažāda vecuma sievietes. Atsaucība ir tiešām ievērojama – ik gadu festivālu apmeklē vairāki tūkstoši daiļā dzimuma pārstāvju.

Par Sieviešu festivāla galveno vadlīniju stāsta Sandija: “Festivāls aptver daudzas tēmas, taču galvenā, ko izjūtu arī no savas pieredzes, ir pašizaugsme un tas, kā varu sevi kā sievieti apzināties, ko varu sevī investēt, lai justos ar sevi apmierināta un saprastu savas dažādās dzīves lomas.”

“Mūsu galvenā ideja ir, ka sievietei jābūt veselai dažādos aspektos, sākot no fiziskās, beidzot ar garīgo un psihoemocionālo veselību. Tas ir galvenais, ko vēlamies ar saviem pasākumiem sniegt sievietēm. Vēlamies iedvesmot, dalīties pieredzē, uzklausīt padomus un paplašināt savu redzesloku,” saka Sandija, piebilstot, ka tad, ja sieviete būs laimīga un apmierināta ar sevi, visa pasaule viņai apkārt sakārtosies.

Viņa nav kļuvusi par feministi  un nenoliedz arī vīriešu pienesumu, tieši otrādi. “Mēs, sievietes, ārkārtīgi vēlamies savā dzīvē labus vīriešus un esam gatavas daudz arī viņiem dot, jo saprotam, ka bez vīriešiem justos nelāgi,” saka Sandija. Viņa uzskata, ka tad, ja sieviete ar sevi jūtas labi, ir sapratusi savas psiholoģiskās traumas, kas viņai nāk līdzi no dzimtas, kā arī spējusi novērtēt to labo, kas nāk mantojumā no dzimtas, un esot gatava iedziļināties attiecību psiholoģijā, sieviete var daudz ko sasniegt. “Laimīga būs gan viņa, gan viņas vīrietis,” tā viņa.

Atklāti par krīzēm

Sandijas dzīve ir bijusi gana raiba un bagāta ar dažādiem notikumiem, arī krīzēm. Sarunas laikā viņa pavisam atklāti stāsta, ka viena no lielākajām dzīves krīzēm bijusi tad, kad izjukusi viņas ģimene. “Māmiņu Klubs sākās kā ģimenes uzņēmums, kuru veidojām kopā ar vīru. Tas bija ārkārtīgi skaists un auglīgs laiks,” stāsta Sandija, sakot, ka nekad nebija pat domājusi par to, ka reiz pienāks brīdis, kad viņa izšķirsies.

Šī krīze viņai likusi daudz ko pārdomāt un atkāpties no domas, ka viņa ir tikai ģimenes sieviete, kā bija domājusi līdz šim. “Caur šo krīzi man nācās sevī atrast sievieti un savu patieso būtību, kas, varbūt, nav ciešā sakabē ar ģimeni un partneri. Šajā gana ilgajā laikā, kamēr pārdzīvoju šķiršanās krīzi, man nācās ļoti pieaugt,” viņa teic. Pēc Sandijas domām, ir milzīga dāvana, balva un radošais aspekts, ko sieviete var paveikt kopā ar vīrieti, – radīt bērnus, ģimeni, biznesu, dot pasaulei sevi citā radošā veidā.

Pēc mammošanās atgriezties pie sievietes būtības

Runājot par radošumu, Sandija novērojusi, ka Latvijā māmiņas ir ārkārtīgi radošas, kas vedina domāt, ka bērns ir kā sava veida kosmiskās čakras atvērējs, kas palīdz mammai uzsākt jaunus biznesus, rokdarbus, padarīt dzīvi daudz skaistāku. “Latvijā ir ļoti rūpīgas, tendētas uz zināšanām, skaistas mammas, kuras vēlas, lai tādi būtu arī viņu bērni. Novēlu, lai viņas ir foršas mammas, bet lai neidentificē savu dzīvi tikai un vienīgi bērnu – lai viņas atceras, ka ir arī sievietes un ir vajadzīgas kā foršas sievietes arī saviem partneriem, lai pēc mammošanās perioda viņas lēnām tomēr atgriežas pie savas sievietes būtības,” novel Sandija.