Saldus lauku skaistums

Saldus lauku skaistums

16. Jul 2020, 16:10 Cielavinna Cielavinna

Saldus novads ir kārtīgs lauku novads, daudz grants ceļu un skaisti sakopti lauki. Daudzi apskates objekti ko apskatījāmies atradās tieši laukos.

Pirmais ko apskatījām bija- Palmu priede, kas ir vienīgā dzīvā palmu priede Latvijā skatāma Kursīšu pagastā pie Baložu mājām. Tā ir unikāls dabas objekts – priede, kas dabīgi ieguvusi palmas formu. Domājams, ka tā ir vēja slotas jeb „Raganu slotas” tālāka attīstības forma, kas radusies mutācijas rezultātā. Priedei ir biezs, lodveidīgs vainags 10 m caurmērā, koka augstums ir 13 m. Skaista ainaviska vieta.

Nākošais ko lūkojām bija dižakmens "Vadakstes valdnieks", akmens ar interesantu vēsturi, kurš atrodas Lielezeres (Ezeres) muižas parkā. Tā augstums ir 4.2 m. Akmenī iekalts muižas pārvaldnieka barona fon Tolla vārds un gada skaitļi “1845-1855”. Pēc nostāstiem, gada skaitļi norāda akmens velšanas ilgumu vai arī laika posmu, kurā ierīkots parks. Akmens šurp atvelts no Vadakstes upes krasta. Akmens ir tiešām ir milzīgs.

Aplūkojām arī Meldzeres dobumakmeni.Meldzeres dobumakmens ir sens kultakmens. Akmens neatrodas savā īstajā vietā, jo Nīgrandes pagasta iedzīvotāji to pārvietojuši un esošo vietu, lai glābtu no iznīcības.

Jebkurā gadījumā apskatītie objekti ir katrs savā veidā skaisti un vienreiz dzīvē aplūkojami. Ja Jums sanāk pa ceļam, tad dodieties baudīt Saldus lauku ainavu.

Visas atrašanas vietas meklējat šeit: https://turisms.saldus.lv/kur-doties/ko-skatit/dabas-objekti/ , jo tie objekti atrodas dabā un tur ir koordinātas pēc kurām ar nelielu piepūli var atrast augstāk minētos objektus.

Cielavinna Cielavinna 16. Jul 2020, 16:22

Pēdējā akmens bilde nav pievienojusies, tikai daļa no apkārtnes skaistuma. http://www.vietas.lv/objekts/meldzeres_dobumakmens/ (šeit to var apskatīt).