Kad ziema jau iet uz otru pusi, bet līdz pašmāju zaļumiem vēl nedaudz jāpagaida, ir labi, ja saldētavas krājumos ir vietējie dārzeņi un ogas, lai arī gada aukstajā periodā ar uzturu uzņemtu organismam tik nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus.
Pavasara un ziemas sezonā uzņemt pietiekami daudz augļu un dārzeņu var būt patiesi izaicinoši, taču lieti noder vasarā un rudenī sagatavotās sagataves, kas uzglabātas saldētavā. Ja mājās tādu nav, var izmantot arī veikalos nopērkamos saldētos dārzeņus, augļus un ogas.
Vaicāta, vai saldēti augļi un dārzeņi ir tikpat vērtīgi kā svaigi, Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atbild: “Saldējot augļus un dārzeņus, viennozīmīgi, daļa no uzturvielām, lielākoties termiski nestabilie ūdenī šķīstošie vitamīni, tādi kā C vitamīns, B grupas vitamīni, iet zudumā, taču paliek gan šķiedrvielas, antioksidanti, gan citas bioloģiski aktīvās vielas, tāpēc tos ir vērts lietot arī saldētā veidā.”
Svarīgi gan atcerēties, ka saldētos augļus, dārzeņus un ogas nevajadzētu atsaldēt un sasaldēt vairākkārt, jo šādā gadījumā zudumā iet gan produkta kvalitāte, gan tā uzturvielas.
Augļus, dārzeņus un ogas vajadzētu sasaldēt pēc iespējas straujāk. “Ideāli, ja tos pirms tam var sagriezt, izmantot vakuuma aparātu,” rekomendē Olga Ļubina. Pagatavošanas procesā gan, tieši pretēji, saldētajiem augļiem un dārzeņiem vajadzētu ļaut atlaidināties pakāpeniski, tos no saldētavas novietojot ledusskapī.
Saldētas ogas un augļus var pievienot desertiem, putrām, smūtijiem un mušļiem, savukārt saldētie dārzeņi būs lielisks papildinājums sautējumiem, wok ēdieniem.