Putnu valstība- Kaņieru ezers

Putnu valstība- Kaņieru ezers

25. May 2016, 18:42 Cielavinna Cielavinna

Kaņiera ezers ir viena no labākajām putnu vērošanas vietām Ķemeru nacionālajā parkā. Ezerā ir 14 salas, un te pavisam konstatētas 237 putnu sugas (kopā Latvijā ir reģistrētas 342 putnu sugas). Ezers kopš 1989. gada iekļauts Eiropas nozīmīgo putnu vietu sarakstā. Tā kā ezers ir cieši aizaudzis ar niedrēm un citiem augiem, piekļūšana tuvu putniem bija apgrūtināta. Tagad visu ezeru var pārredzēt no putnu vērošanas torņa. Tas dod iespēju putnus Kaņiera ezerā novērot no augšas. Pie Kaņiera ezera esošā kadiķu audze ir viena no lielākajām Latvijā.

Kaņiera ezera krastos nelielās platībās ir sastopami reti un aizsargājami biotopi – kalcifilie zāļu purvi. Kā liecina nosaukums, šie purvi atrodas uz kaļķaina pamata un tajos aug galvenokārt zālaugi.
 
Pastāv arī teika par ezera nosaukuma rašanos. Teika par Kaņiera nosaukumu stāsta, ka te kādreiz bijušas lielas pļavas un kāda vecenīte tajās ganījusi govi Kaņu.

Reiz uz vakara pusi uznācis liels mākonis un vecenīte jau nodomājusi, ka būs negaiss. Tad, acumirklī, nokritušas no debesīm trīs zivtiņas un pēc brīža jau vesels ezers, bet večiņa ar Kaņu noslīkušas.