Psoriāze skar 7 - 10% darbspējīgo iedzīvotāju

Psoriāze skar 7 - 10% darbspējīgo iedzīvotāju

27. Oct 2015, 11:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

29. oktobrī visā pasaulē tiks atzīmēta ikgadējā Pasaules Psoriāzes diena. Psoriāze skar vairāk nekā 125 miljonus cilvēku visā pasaulē, un Latvijā ar to dažādās smaguma formās slimo vismaz 3% iedzīvotāju. Tā kā pēdējo gadu laikā mūsu valstī ir vērojama tendence paaugstināties psoriāzes slimnieku skaitam, pēc ārstu aplēsēm tie var būt pat 7 - 10% iedzīvotāju. Ja runājam skaitļos, Latvijā ar šo slimību sirgst teju 150 tūkstoši cilvēku.

Esot sociāli atbildīgiem un iesaistoties sabiedrības veselības līmeņa uzlabošanā, mēneša garumā - no 29. oktobra līdz 29. novembrim - Veselības centra 4 dermatologi atbalstīs psoriāzes pacientus, nodrošinot dažādus pakalpojumus bez maksas vai par diferencētu samaksu. Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnika sadarbībā ar BIODERMA aicina ikvienu apmeklēt bezmaksas lekciju par psoriāzi, uzzināt par tās ārstēšanas iespējām un psoriātiskas ādas kopšanu. Lekcijas laikā būs iespēja uzdot sev interesējošos jautājumus vadošajiem Latvijas ārstiem, kā arī saņemt dāvanas no VC4 sadarbības partneriem.

Psoriāze jeb zvīņēde ir viena no biežāk sastopamajām hroniskām ādas slimībām industriāli attīstītās valstīs. Psoriāzi raksturo paātrināta ādas šūnu veidošanās un atdalīšanās no ādas. Šī paātrinātā procesa dēļ veidojas sabiezējuši plankumi ar sudrabaini baltām plēksnēm, kas lokalizācijas galvas matainajā daļā (uz skalpa), uz sejas – starp uzacīm, padusēs, cirkšņos (ielocēs), uz rokām, pēdām, dzimumorgānu apvidū un locītavu atloku virsmās (uz ceļiem, elkoņiem). Smagākās slimības formas skar ne tikai ādu, bet arī locītavas, kā rezultātā attīstās psoriātiskais artrīts. „Turklāt tā ir saslimšana, kuras dēļ paaugstinās risks tādām hroniskām saslimšanām kā cukura diabēts, sirds un asinsvadu saslimšanas, reimatoloģiskas saslimšanas, kas būtiski samazina pacienta dzīves kvalitāti, dzīves ilgumu un veicina invaliditātes pieaugumu iedzīvotājiem galvenokārt darbaspējīgā vecumā,” uzsver VC4 Dermatoloģijas klīnikas Dr. Tatjana Sidorčika.

Psoriāzi izraisa dažādi cēloņi, kas var būt ģenētiski, imunoloģiski, psiholoģiski vai apkārtējās vides radīti. Šie faktori maina ādas normālās funkcijas. Psoriāze sastopama visās vecuma grupās, bet lielākoties slimo pieaugušie no 15 līdz 35 gadiem. Zvīņēde reti sastopama zīdaiņiem un veciem cilvēkiem. Ar to vienādi bieži slimo gan vīrieši, gan sievietes. Būtiski atcerēties, ka psoriāze nav infekcijas slimība un tā nav lipīga.

Diemžēl jāsecina, ka sabiedrības aizspriedumi joprojām ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas mazina psoriāzes slimnieku dzīves līmeni paralēli slimības fiziskajām izpausmēm. Nozīmīgi, ka sabiedrības neinformētības un neizpratnes dēļ joprojām psiholoģiskie aspekti bieži ir tikpat būtiski psoriāzes slimnieku dzīves kvalitātes mazinātāji kā fiziskie. Ar psoriāzi sirgstošie izjūt gan sociālo diskrimināciju, gan ekonomisko atstumtību. Pētījumi liecina, ka pat pacienti ar minimālu slimības izpausmi uzskata to par lielu problēmu ikdienas dzīvē un slimības dēļ 72% izvairās peldēties, 64% izvairās no koplietošanas pirtīm, 60% izvairās sauļoties, 40% nenodarbojas ar sportu un 34% neiet pie friziera.

Psoriāze nav izārstējama pilnībā, taču pašlaik pasaulē ir diezgan plašas iespējas apturēt slimības progresēšanu un kontrolēt to, lietojot medikamentus. „Diemžēl Latvijā medikamentu dārdzības dēļ tās netiek pilnvērtīgi izmantotas. Pacienti ar vieglāku slimības formu lieto medikamentus neregulāri, tādējādi pasliktinot savu situāciju, savukārt slimnieki ar smagākām formām būtībā nevis dzīvo, bet eksistē. Lieki būtu piebilst, ka jebkura slimība ārstējama vieglāk, ja nav ilgstoši ignorēta. Psoriāze ir slimība, kas var izraisīt smagas komplikācijas, tādēļ ignorējot situāciju šodien, mēs saskarsimies ar lielākām problēmām rīt,” norāda VC4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, dermatoloģe Linda Kapteine.

Šī projekta mērķis ir ne tikai izglītot sabiedrību par šo slimību, tās cēloņiem un sekām, bet arī pievērst uzmanību joprojām neatrisinātām problēmām, kas saistās ar psoriāzi un tieši skar pacientus. Mediķi vēlas īpaši atbalstīt psoriāzes slimniekus un izskaidrot jaunākos atklājumus psoriāzes patoģenēzē, kā arī informēt par zinātnes sasniegumiem medikamentu izstrādē. Viņi nenoliedz, ka nākotnē ievērojami uzlabosies pacientu dzīves kvalitāte un būs iespēja nodzīvot dzīvi bez psoriāzes komplikācijām.

Lekcija notiks: 30. oktobrī no plkst. 14:00 līdz 15:30 VC4 KLUBS 4 zālē K. Barona ielā 117, Rīgā.

Pieteikšanās pa tālruni: 20 55 05 50. Vietu skaits ierobežots! 

VC4 speciālie piedāvājumi psoriāzes pacientiem:

  • 20% atlaide dermatologa konsultācijai par psoriāzi VC4 Dermatoloģijas klīnikā (Skanstes 50/ 3. st., Rīga, tālr. 28 381 189) un Juglas klīnikā (Brīvības 410/ 5.st., Rīga, tālr. 29 33 00 86) pie dermatoloģes Zanes Degro. Apmeklējot dermatologu, saņem kuponu:

BEZMAKSAS dzimumzīmju skrīningam pie Dr. Simonetas Hatiarovas (Skanstes 50/ 3. st., Rīga, tālr. 28 38 11 89);

15% atlaidi pēdu aprūpei Medicīnas centrā TC SPICE (Lielirbes iela, Rīga, tālr. 29 99 37 06)

  • DĀVANA - Nodé K koncentrāts psoriātiskas ādas kopšanai no BIODERMA - pacientiem, kuri iegādāsies Nodé K šampūnu psoriātiskai galvas ādai. 

Uzzini vairāk: www.dermaclinic.lv; www.juglasklinika.lv