Pilnvara uz slimnīcu vai pie ārsta, ja bērnam dodas līdzi kāds cits nevis vecāki

Pilnvara uz slimnīcu vai pie ārsta, ja bērnam dodas līdzi kāds cits nevis vecāki

07. Apr 2013, 11:50 liigad liigad

Nesen Māmiņu klubā bija raksts par to, kas nepieciešams līdzi bērnam dodoties uz slimnīcu. Šis raksts manī raisīja lielas pārdomas par to vai nevajadzētu noformēt šādu pilnvaru un bērna vecmāmiņām, jo reizēm un nedēļu vai divām mazais dodas uz laukiem. Tad nu domāju, ja nu kaut kas notiek un bērns nonāk slimnīcā vecvecāki pat nevar saņemt informāciju, kas tad mazajam kaiš, arī tad, ja tiek sniegta pirmā neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Lai gan šķiet, ka lauki taču atrodas pusotras stundas attālumā un es tur nokļūšu aptuveni mazliet vairāk kā stundas laikā, šajā laikā es nekādu informāciju par savu bērnu nevarēšu uzzināt, jo vecvecākiem nav tiesību saņemt informāciju par bērna veselības stāvokli.

Tad nu ar bērna tēti pārrunājot šo situāciju sapratām, ka nepieciešama pilnvara, lai vecvecāki var saņemt informāciju par bērna veselības stāvokli.

Nākamajā dienā ķēros pie tā, lai noskaidrotu, kas nepieciešams šādas pilnvaras noformēšanai.

Un ko es noskaidroju un kā tad jārīkojas:

  1. Lai noformētu pilnvaru jādodas pie notāra, zvērinātu notāru sarakstu ar prakses vietām var atrast šeit.
  2. Kad esam izvēlējušies notāru pazvanām, lai pieteiktu savu vizīti sev izdevīgā laikā.
  3. Zvana laikā izstāstām situāciju un piesakām pilnvaras sagatavošanu, lai aizejot pie notāra nebūtu jāgaida ilgs laiks.
  4. Notārs norāda e-pastu uz kuru nosūtīt informāciju- savus datus, bērna datus un vecvecāka, kuru pilnvarošu, datus. Kā arī to uz kādām darbībām vēlos pilnvarot vecvecākus.
  5. Tad norunātajā laikā dodos pie notāra, lai parakstītu šo pilnvaru.
  6. Kad esmu parakstījusi pilnvaru man izsniedz pirmo norakstu no pilnvaras, ko nodošu vecvecāka rīcībā.

Pēc notāra teiktā šādas pilnvaras sastādīšana maksā sākot no 10Ls līdz pat 40Ls. Viss ir atkarīgs no tā cik plašs ir pilnvarojums. Un vai pilnvaru viens no vecākiem vai abi kopīgi, jo bērna intereses un pārstāvību vecāki  veic kopīgi.

Tagad kad man ir šādas pilnvaras uz abām vecmāmiņām jūtos drošāk. Kāpēc? Jo zinu, ka nepieciešamības gadījumā viņas Lauri varēs aizvest gan pie ģimenes ārsta, gan pie citiem speciālistiem, ja tas būs nepieciešams, kā arī gadījumā, ja Laurim jāpaliek stacionārā viņas varēs palikt ar viņu, kamēr ieradīšos es vai mazā tētis.

Vai pēc Māmiņu klubā ievietotā raksta esat domājušas par šādas pilnvaras kārtošanu?

lauvinja lauvinja 07. Apr 2013, 14:37

Esmu domājusi, bet neesmu izdarījusi, jo viss maksā to ko maksā, bez tam zinu, ka laukos manu bērnu nokonsultēsm, ja vajadzēs arī bez manas klātbūtnes bez problēmām. Savukārt, ja būs kas akūti steidzams slimnīcā, bez pirmās palīdzības neatstās un pie mega nepieciešamības es vai bērnu tēvs atrodas apmēram stundas brauciena attālumā.
Bez tam līdz šim ne reizi nav nācies papīriski pierādīt radniecību ar bērnu.

aab aab 07. Apr 2013, 13:17 liigak

ā, ja tiešām iespējams tik ilgi, tad pat ļoti labprāt tādu uztaisītu!

aab aab 07. Apr 2013, 12:31

jā! tiešām sāku aizdomāties par to, ka šāda pilnvara varētu būt noderīga arī mūsu ģimenē. mani tikai attur šī maksa, kas var sasniegt pietiekami lielu naudas summu un tas, cik ilgi šī pilnvara ir derīga. jā, mani gan interesē cik ilgi pilnvara ir derīga??
tā kā esmu strādājoša māmiņa, tad pie ārsta bērnu aizvest var omīte. taču omīte nevar, jo, piem., bkus, nepieciešama pilnvara. līdz ar to vai nu man vai tētim ir jāņem brīva diena darbā, lai būtu iespēja aizvest bērnu pie ārsta.