Pieturvieta - Bauska

Pieturvieta - Bauska

26. Jul 2020, 21:08 sandux sandux

Apmēram stundas braucienā no Rīgas ir skaistā pilsēta Bauska, kas vilina ceļotājus gan ciemos tikai pie sevis, gan caurbraucot. Šoreiz iegriezāmies tikai pa ceļam.

Vēl pirms pašas pilsētas nepalaidīsiet garām atpūtas kompleksu Rožmalas, kurā atrodas Ribbes dzirnavas, kas celtas no 1867. līdz 1869.gadam pēc holandiešu tipa projekta, kas tolaik bijis raksturīgs lielām un jaudīgām vējdzirnavām. Savu nosaukumu tās ieguvušas, pateicoties pirmā īpašnieka uzvārdam – Riba. Vējdzirnavu konstrukcija, iekārtas un detaļas ir veidotas un pārbaudītas gadsimtu gaitā un tās ir viens no sarežģītākajiem tautas celtniecības pieminekļiem.

Turpat ir arī bērnu laukumiņš un lielās šūpoles (kādas parasti ir ierīkotas Lieldienās). Dzirnavās ir ekspozīcija "Grauda ceļš", bet viesnīcā - restorāns, kas gan mūsu vizītes laikā ir slēgts.

Iebraucot Bauskā, uzreiz aiz upes iegriezāmies Rīgas ielā. Mūs pārsteidza tās dekors - ēkas, sētas, sienas rotātas ar auduma ziediem. Izrādās, tā ir Rožu aleja, kuru 2017. gadā izveidojuši astoņi pagasti (kopā140 cilvēku). 

Krustojumā ar Strautnieku ielu ieraugām aicinošo uzrakstu:Un uz parasta šķūņa sienas ieraugām skaistu keramikas mozaīku. Tā ir 30 metrus gara, un to savulaik veidojuši 50 cilvēki. Attēlots zivju un ūdens motīvs.

Skat, un tepat jau arī Mēmeles stāvais krasts.

Atgriežoties atpakaļ, vēl apskatām Svētā Gara baznīcu, kurā mūs burtiski ievelk darbiniece.

Mūsu mazā izkustēšanās Bauskā ir beigusies, bet vēl ir daudz interesantu objektu, kurus var atrast te:

https://www.tourism.bauska.lv/lv/apskates-objekti

Bauska ir tiešām skaista! Nākamreiz apskatīsim arī pili un citus objektus. Pie tam viss minētais ir bez maksas.