Pieci vienkārši veidi, kā uzlabot gaisa kvalitāti mājās

Pieci vienkārši veidi, kā uzlabot gaisa kvalitāti mājās

02. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Svaigs gaiss un tīra, nepiesārņota vide ir svarīgi ikvienam, taču īpaši aktuāls šis jautājums kļūst brīdī, kad ģimenē ienāk mazulis. Tā kā viņa imūnsistēma vēl nav pilnībā nobriedusi, jebkurš alergēns vai pat vissīkākā putekļu daļiņa var pakļaut bērnu astmas vai kādas citas alerģiskas reakcijas riskam. Lielā mērā iekštelpu vidi ietekmējam mēs paši, mūsu ieradumi un aktivitātes.

Ikdienā ļoti daudz laika pavadām tieši iekštelpās, tādēļ gaisa tīrība un kvalitāte mūsu mājās ir ne mazāk svarīga kā atmosfēras piesārņojums. Kopējā gaisa kvalitāte ir cieši saistīta ar to, kāds gaiss ir iekštelpās, jo vairāk nekā puse dažādu putekļu un kaitīgu vielu mūsu mājās nonāk tieši no āra avotiem. Automašīnas motora eļļas un izplūdes gāžu paliekas, dzelzs un cinka oksīdi, dažādas šķiedras un ķīmiskās vielas ieplūst ne tikai no gaisa pievades sistēmām, bet arī caur atvērtu logu. Ievērojot pāris gluži vienkāršus ikdienas soļus, savu vidi draudzīgāku varam padarīt arī mēs paši!

 20160628111219-33475.jpg

Efektīvs putekļusūcēja filtrs

Mājokļa tīrīšana ir viens no tiešākajiem veidiem, kā iekštelpās samazināt putekļu klātbūtni. Lai cīnītos ar gaisa piesārņojumu un dažādiem alergēniem, nepieciešams samazināt to skaitu, un tieši tādēļ ieteicams iegādāties putekļusūcēju ar efektīvu gaisa attīrīšanas filtru. Tāds ir Allergy Plus filtrs, kas attīra līdz pat 99,95% gaisa un spēj uztvert vissīkākās putekļu daļiņas, putekļu ērcītes, pelējuma sēnītes, sporas un citus alergēnus – to īpaši novērtēs māmiņas, kuru bērni slimo ar astmu vai alerģiju. Ar šādu filtru aprīkots arī jaunais pasaulē klusākais putekļusūcējs Electrolux Ultra Silencer Zen. Tas ir videi draudzīgs, jo ne tikai aprīkots ar Allergy Plus filtru, bet ir arī ļoti kluss - mājas uzkopšanas laikā mierīgi varat sarunāties pa telefonu, klausīties mūziku un pat nepamodināt guļošu bērnu! Tas, cik bieži jāmaina vai jāmazgā filtrs, ir atkarīgs gan no tā veida, gan arī no tā, cik bieži uzkopjat māju, taču ieteicams filtra maiņu veikt vismaz reizi gadā.

20160628111233-49747.jpg20160628111238-38566.jpg

Putekļu maisiņi

Uzkopjot māju ar putekļusūcēju, visi putekļi un netīrumi tiek uzkrāti putekļu maisiņā, tādēļ svarīga ir savlaicīga tā maiņa. Mūsdienās iespējams iegādāties videi draudzīgus putekļu maisiņus, kas izgatavoti no dabiska materiāla, turklāt tos var lietot daudz ilgāk nekā standarta papīra maisiņus. Electrolux izstrādājis standarta lieluma putekļu maisiņus, kas der visiem Electrolux putekļu sūcējiem — S-Bag. Atkarībā no tīrīšanas vajadzībām, iespējams iegādāties dažādus S-Bag maisiņu veidus - piedāvājumā ir gan klasiskais, gan pretalerģijas putekļu maisiņš, kā arī maisiņš, kuru iespējams izmantot krietni ilgāk nekā klasisko putekļu maisiņu. 

Putekļusūcēja nolietojums

Amerikā veiktie pētījumi liecina, ka putekļsūcēji, kas kalpo jau ilgus gadus, patiesībā var pat veicināt iekštelpu gaisa piesārņojumu, izvadot iesūktās baktērijas un putekļu daļiņas atpakaļ gaisā. Pievērsiet tam uzmanību – iespējams, ka laiks putekļusūcēja maiņai!

Vēdināšana

Gaisa vēdināšana ir būtisks faktors gaisa kvalitātes uzlabošanā. Izrādās, ka vispiemērotākais brīdis vēdināšanai ir lietus laikā vai pēc lietus, jo tad gaiss ir svaigs un ar zemu putekļu koncentrāciju. Tāpat lielisks veids, kā cīnīties ar vides piesārņojumu, ir telpaugi – tie spēj filtrēt gaistošus organiskos savienojumus, kas negatīvi ietekmē mūsu imūnsistēmu.

Apavi un virsdrēbes

Virsdrēbes un apavi ir saikne starp āru un iekštelpām. Pārnākot mājās, neaizmirstiet novilkt āra apavus, virsdrēbes un nomainiet tās pret iekštelpām paredzētu apģērbu! Bieži vien tieši ar virsdrēbēm mājās pārnesam dažādus putekļus un alergēnus un izplatām tos tālāk.