Pieci pavasara darbi martam

Pieci pavasara darbi martam

18. Mar 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Siltā gaisa un pavasara  iedvesmotiem tā vien gribas doties dārzā un ātrāk baudīt pavasara sauli.  Veikalu tīkla K-rauta dārzniecības konsultante Vēsma Dzintare iesaka veselīgo apvienot ar lietderīgo - kamēr marta saule vēl spēlē paslēpes, esi čakls un padari pavasara darbus.

Pavasaris var sākties uz palodzes. Ja esi siltumnīcu īpašnieks, atgādinājums, ka ir pienācis laiks tomātu un gurķu sēklu sēšanai uz palodzes. Tomēr, ja nav iespējas audzēt dārzeņus,  uz palodzes vari ierīkot garšaugu dārziņu un pavasara sajūtu radīt, nodrošinot maltīti ar garšīgām ēdienu piedevām. Stādot zaļos pavasara vēstnešus atceries, ka augiem nav tikai estētiska nozīme un daudz labāk tie novērtēs lielu un masīvu podu ar daudz atvēlētu vietu zemei un ūdenim. Mazi podiņi, iespējams, izskatīsies gaumīgāk, bet augi ātrāk izžūs un nejutīsies tik labi.   

Ja pašam ir dārzs, tad zināsi, ka pirmie pavasara vēstneši jau ir atrodami, tie tikai jāmeklē vērīgāk. Bet, ja neesi dārza īpašnieks, droši piesakies par palīgu draugu un radu dārzos. Lai pamanītu visus asnus, palīgā jāņem grābeklis un šķēres. Dārzu nepieciešams attīrīt no pērnā gada gružiem un vecajiem augiem. Ziemcietes apgriež, bet pārējās nokaltušās puķes un lapas jāsagrābj. Atceries to darīt ar īpašu vērību, lai nenolauztu pavasara puķu asnus. Sagrābtos gružus var kraut vietā, kur pēc tam var veidot komposta kaudzi un izmantot visas vasaras garumā.

Koki un krūmi. Tiklīdz parādās pirmā pavasara saule, augļu koki ir steidzīgi jānokaļķo, jo pavasara saule var saplaisāt koku stumbrus. Tāpat no saules jāpasargā arī Rododendri un jaunie skujkoki – tūjas un pundurpriedes, apsedzot tās ar agroplēvi. Savukārt tie augi, kuriem tika uzklāti ziemas apsēji, parādoties pirmajai saulei, jānoņem. 

Darbarīku sagatavošana. Iespējams, ziemā stāvot šķūnī darbarīki ir noputējuši. Visus rīkus ir rūpīgi jāpārbauda un jānotīra. Daļai darbarīku, it īpaši motorizētiem, būs nepieciešama ieeļļošana. Savukārt šķēru un nažu asmeņiem būs nepieciešama asināšana. Tāpat jāasina arī zobsiksnas trimmeriem, motorzāģiem  un zāles pļāvējiem. Jāpārbauda arī darba apģērbs – nekas strādāšanas prieku neuzlabos labāk kā jauni dārza cimdi vai gumijas zābaki. 

Izbaudi pavasari! Lai arī darbu ir daudz un pavasaris prasa tīrību, nedrīkst aizmirst par atpūtu un labsajūtas radīšanu. Katrs sev izvēlēsies piemērotākās pavasara atzīmēšanas veidu – vienam tas būs pikniks pie dabas, citam zarā iekārts šūpuļtīkls, kur palasīt grāmatu. Noskaņas radīs lampiņu virtenes, dažāda veida laternas un piekarināmie puķu podi un citas dekorācijas.

Veikalu tīkls K–rauta specializējas būvniecības, dārza, saimniecības preču, darba rīku un iekārtu tirdzniecībā. Uzņēmuma speciālisti sniedz arī dažādus pakalpojumus kā krāsu tonēšana, interjera dizaina projektu izstrāde, kokmateriālu zāģēšana, tāmēšana u.c. Latvijā strādā astoņi K–rauta veikali Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Tukumā un Madonā, kas nodarbina vairāk nekā 400 darbinieku. K–rauta ir Ziemeļeiropas vadošā būvmateriālu, mājas un dārzu preču tirdzniecības uzņēmuma Rautakesko īpašums. Rautakesko ietilpst Kesko grupā, kas Baltijas jūras reģionā, Skandināvijā, Krievijā aptver ap 2000 vienota tīkla veikalus.