Sastāvdaļas pelmeņu mīklai:
1 ola
1/2 tēj.k sāls
1/2 tēj.k cukurs
1 ēd.k skābais krējums
2 ēd.k eļļa
1/2 glāze ūdens (125ml)
milti tik,lai mīkla ir elastīga,bet nelīp pie rokām un ir viegli mīcāma
mīklai var pievienot visdažādākās garšvielas,ja vēlas.
Pagatavošana:
Bļodā sajaucam olu,sāli,cukuru,krējumu,eļļu.Izmaisam,pievienojam ūdeni.
Beram klāt miltus.Sākumā 1 glāzi (250ml),bet pēc tam pa karotītei.Mīcam mīklu līdz tā sāk atlekt no galda virsmas un rokām.
Iesaku mīklas mīcīšanas procesa laikā nomazgāt rokas un turpināt mīcīt ar tīrām,šādi nepārcentīsimies ar miltiem un mīkla būs vajadzīgajā konsistencē.
Mīkla sanāk ellastīga,ja to paņem vienā rokā un tur karājoties,tad tā staipās.
Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un paturam 30 minūtes istabas tempertūrā.Kad mīklu izņemsim no maisiņa,tā būs kļuvusi lipīga,bet nesatraucaties,tā tam jābūt.Pastāvot bez maisiņa tā atkal mazāk lips un būs viegli ar to strādāt.
Sastāvdaļas pildījumam:
400g vistas fileja
50g biezpiens
3 ķiplokdaiviņas
1 ēd.k skābais krējums
sāls,pipari
Vistas fileju un ķiplokus samaļam gaļasmašīnā.Pievienojam krējumu,garšvielas,biezpienu,kārtīgi izmīcam,lai pēc iespējas viendabīgāka konsistence.Pildījums gatavs.
Virsmu viegli noberam ar miltiem,bet tiešām viegli.
Rullējam mīklu,plānu,plānu,līdz tā spīd cauri.
Ar glāzi izspiežam aplīšus un liekam bagātīgi pildījumu.
Tā kā mīkla ir ellastīga,tad to viegli ir lipināt ciet,kaut arī pildījums daudz.
Var katru pelmeni lipināt ciet ar rokam, bet var darīt citādi: Ar glāzi iespiežam uz mīklas aplīšus,nespiežam līdz galam,tik lai redzamas robežas. Liekam vidū katram aplītim pildījumu.
Pāri liekam mīklas plāksni un skaisti piespiežam apkārt pildījumam,lai starpā nepaliek gaiss.
Tad ņemam to pašu glāzi un izspiežam aplīšus ar pildījumu centrā.
Vāram 3-5 minūtes no pelmeņu uzpeldēšanas brīža.Lai pelmeņi neliptu kopā ūdenim pievienojam sviestu vai eļļu,pavisam nedaudz.
Sastāvdaļas ķirbja mērcei:
ap 400g ķirbis
1 purava kāts
1 bumbieris
1/2 apelsīns
sāls,pipari,raudene
rīvēts siers
30g sviests vai eļļa cepšanai.
Sviestā vai eļļā apcepam sagrieztu puravu.
Pievienojam sagrieztu mazos kubiņos ķirbi.Sautējam zem vāka 10 minūtes.
Pēc tam seko sagriezts,nomizots bumbieris un garšvielas.
Visu kopā sautējam zem vāka līdz ķirbis mīksts.
Sablenderējam un iemaisam rīvētu sieru un svaigi spiestu apelsīnu sulu.
Liekam šķīvī pelmeņus un pāri lejam mērci.
Drupačām:
vienādās proporcijās:
maize, es ņēmu pusi uz pusi maizi un mandeles. Var ņemt jebkuru maizi, var cepumus, var arī auzu pārslas
siers der cietais vai puscietais
pētersīļi, bet var ņemt jebkādus zaļumus
Mmm, tik silti kļūst jau skatoties vien.
Mājas pelmeni vienmēr sanāk maigi,gardi,jo ir svaigi un pašu rokām darināti.
Mērcīte ir burvīga,un nav pat jāzin,ka tā ir no ķirbja.
Noteikti dikti gardi!👍