Pelējums dzīvoklī

Pelējums dzīvoklī

07. May 2017, 10:26 Ievas_mamma Ievas_mamma

Veicot pavasara tīrīšanu, katrā telpā ap logiem atradu pelējumu.

Cītīgi to notīrīju, cik spēju, taču saprotu, ka tā noteikti nav labākā metode. Dzīvoklī ir zīdainis, kurš noteikti ir daudz jūtīgāks uz šādiem "iemītniekiem", tad nu gribu pēc iespējas ātrāk no tā atbrīvoties.

Ķieģeļu māja, pats "gals", istabā ir paaugstināts mitruma līmenis. Vēlējos vaicāt - vai ar mitruma savācēju uz palodzes būs gana? Un - ko darīt ar to pelējumu, kurš jau ir izveidojies? Ar tīru ūdentiņu un sūklīti grūti no sienām notīrīt, kā iesūcies. Varbūt jātīra kā savādāk?...

Jāpiebilst, ka dzīvoklī jau ir pakešu logi.

mamma88 mamma88 07. May 2017, 17:18

Ir specials lidzeklis pret pelejumu. Vienigi smird pec hlora...

Ievas_mamma Ievas_mamma 07. May 2017, 14:19 apalk

Paldies! 😀

07. May 2017, 14:04

Jau rakstīju bloga ierakstu par to.
Es arī tīrot pamanīju pelējumu. Notīrīju cik varēju, apsmidzināju ar dezinfejcijas līdzekli (Sonett), kam rakstīts, ka iznīcina arī pelējuma sēni.
Mums gaisa sausinātājs arī rāda, kāds ir gaisa mitrums. Pirmajās dienās tas bija pat 80%!
Lētos, "vienreizējos" tablešu variantus nav jēga pirkt. Labāk sausinātājs ar kompresoru. Mūsējais maksāja ap 200€, bet bija pieejami arī lētāki.
(Vairāk var lasīt bloga ierakstā.)

lauvinja lauvinja 07. May 2017, 10:50

Pelējumu mazos apjomos var mēģināt pienīcināt ar etiķūdeni, ja vairāk - meklē bodēs speciālus līdzegļus pelējuma noņemšanai/iznīdēšanai (piem. HG). Šie līdzekļi visi smird briesmīgi, tāpēc lietojami vien tad, kad mazulis nav mājās un jārēķinās ar laiku telpu izvēdināšanai,

Tomēr, šis pasākums ir īslaicīgs risinājums, jāmeklē kā novērst cēloņus, Ja cietuši tikai logi, tad varbūt pietiek ar iepriekš minētajiem pasākumiem, + mitruma savākšana un ventilācijas nodrošināšana (piem. pavasara/vasaras/rudens sezonā var izlīdzēties ar mazā ventilācijas režīma logiem atstāšanu vaļā 24/7).

Ventilācija, jeb tās trūkums ir standarta problēma, ja logi tiek vienkārši nomainīti, nedomājot par sekām. Šobrīd ir firmas, kas piedāvā ierīkot papildus ventilāciju plastikātu logos, bet man ar to nav pieredze.

Mitruma savācēji ir laba lieta, bet tad tam jābūt tiešām miotruma savācējam, nevis tiem sūdiņiem, ko reklamē un ko liek uz palodzēm.