Pēcdzemdību depresija. Kur meklēt palīdzību?

Pēcdzemdību depresija. Kur meklēt palīdzību?

06. Nov 2023, 14:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra desmitā sieviete pēc dzemdībām var saslimt ar pēcdzemdību depresiju. To Latvijas Radio sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihiatrijas un narkoloģijas katedras vadītājs Elmārs Rancāns.

E. Rancāns atzīmēja, ka katra desmitā sieviete pirmā gada laikā pēc dzemdībām var saslimt ar pēcdzemdību depresiju. 

"Tā ir viena no depresijas formām, kas izpaužas depresijai līdzīgās, bet nedaudz atšķirīgās formās. Ja sieviete cieš ar smagu pēcdzemdību depresijas formu, pašnāvība var būt kā viens no šīs depresijas sarežģījumiem vai iznākumiem," sacīja Rancāns. 

Viņš norādīja, ka aptuveni viena piektā daļa no sievietēm, kas mirst pēc bērna laišanas pasaulē, no dzīves aiziet pašnāvībā.

Eksperts skaidroja, ka realitātē pēc bērniņa nākšanas pasaulē liela daļa uzmanības tiek pievērsta bērnam, kas ir liels pārbaudījums. Tādēļ jaunajām māmiņām esot ļoti svarīgi atcerēties par sevi. Viņš norādīja, ka vissvarīgāk ir pievērst uzmanību jaunās māmiņas veselībai pirmajos divos mēnešos pēc dzemdībām. 

Kur meklēt palīdzību pēcdzemdību depresijas gadījumā?

  • Pie sava ģimenes ārsta.
  • Pie ārsta psihoterapeita, psihoterapijas speciālista vai psihologa. Pieejamas valsts apmaksātas konsultācijas ar ģimenes ārsta nosūtījumu.
  • Pie psihiatra. Nosūtījums nav vajadzīgs. Depresijas gadījumā ārstēšanās pie psihiatra, kurš ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, ir bezmaksas.
  • Bezmaksas krīzes konsultāciju tālrunis 116123
  • Valsts apmaksātu speciālistu saraksts skatāms NVD vietnē.

Avots: LSM.lv