Paternitātes noteikšana - tas ir svarīgi!

Paternitātes noteikšana - tas ir svarīgi!

06. Mar 2013, 07:28 liigad liigad

Paternitātes noteikšanas iespējam trīs veidos:

  1. paternitātes pieņēmums – bērna tēvs ir mātes vīrs;

  2. paternitātes brīvprātīgā atzīšana;

  3. paternitātes noteikšana tiesas ceļā.



Paternitātes pieņēmums

Civillikuma 146.pants nosaka, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Tādā gadījumā bērna dzimšanu var reģistrēt arī viens no vecākiem, bez otra klātbūtnes.



Paternitātes brīvprātīgā atzīšana

Tām sievietēm, kuru bērni nav dzimuši reģistrētā laulībā, ir divas iespējas, lai bērna dzimšanas reģistrā būtu ieraksts par tēvu. Pirmā no tām ir visvienkāršākā – bērna tēvs brīvprātīgi atzīst paternitāti. Nevienu mūsdienās vairs nepārsteidz un nemulsina bērniņa piedzimšana pārim, kuri nav reģistrējuši laulību, bet dzīvo faktiskā kopdzīvē. Reāli paternitātes brīvprātīga atzīšana notiek, bērna tēvam un mātei iesniedzot kopīgu pieteikumu dzimtsarakstu nodaļā. Pieteikumu iespējams arī publiski apliecināt pie notāra.

Bērna tēvam ir tiesības brīvprātīgi atzīt paternitāti savam bērnam jebkurā laikā – kaut vai piecus gadus pēc bērna piedzimšanas.

Vienīgi jāņem vērā, ka paternitātes atzīšanai būs nepieciešama bērna piekrišana, ja viņš sasniedzis divpadsmit gadu vecumu.

Tāpat vīrietis var sevi atzīt kā tēvu arī vēl pirms bērna dzimšanas.

Tā kā bieži bija gadījumi, kad sievietei, kura ir laulībā vai ir bijusi laulībā bērns piedzimst no cita vīrieša, bet par bērna tēvu tika atzīts bērna mātes vīrs vai bijušais vīrs un vienīgais veids bija paternitātes apstrīdēšana tiesā, lai bērna dzimšanas apliecībā ierakstītu īsto bērna tēvu.

Tad tagad kopš 2013.gada 1.janvāra Civillikuma 155.pants paredz, ka paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.

Visiem trim ir jāuzraksta iesniegums - trīspusējs paternitātes atzīšanas iesniegums-ndzimtsarakstu nodaļai, kurā izvēlēts reģistrēt jaundzimušo.

Iesniegums jāparaksta trim personām:

1.bērna mātei,

2.viņas esošajam vīram (ja bērns piedzimis sievietei laulības laikā) vai bijušajam vīram (ja bērns piedzimis ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies), kas ar parakstu apliecina, ka sievietes bērns nav viņa bērns,

3.vīrietim, kas ir bērna bioloģiskais tēvs.

Visas trīs personas var vienoties – doties uz dzimtsarakstu nodaļu kopā vai atsevišķi. Ja kāda no personām nevar vai negrib ierasties dzimtsarakstu nodaļā personīgi, tā savu iesniegumu ar notariāli apliecinātu parakstu var atsūtīt pa pastu vai, ja persona uzturas ārvalstī, iesniegt Latvijas Republikas vēstniecībā ārvalstī. Atbilstoši likumam iesniegumu var iesniegt dzimtsarakstu nodaļā gan pirms mazuļa dzimšanas, gan reģistrējot bērna dzimšanu. Tādējādi bērna dzimšanas reģistrā un dzimšanas apliecībā tiks ierakstīts bērna bioloģiskais tēvs.

Šis regulējums neattiecas uz gadījumiem, kas notikuši pirms likuma grozījumu stāšanās spēkā.

Tas nozīmē, ja kāda bērna dzimšanas reģistrā paternitātes pieņēmuma dēļ ir ierakstīts nevis viņa bioloģiskais tēvs, bet mātes esošais vai bijušais laulātais, ar kuru laulība nebija šķirta 306 dienas pirms bērna dzimšanas, paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tikai tiesā.



Paternitātes noteikšana tiesas ceļā

Paternitātes noteikšanas pamats tiesā ir bērna bioloģiskās izcelšanās pierādīšana, jo bērna izcelšanās rada noteiktas tiesības un uzliek zināmus pienākumus. Viens no galvenajiem pienākumiem bērna tēvam ir uzturēšanas pienākums. Bērniem, kuru paternitāte ir noteikta vai nu paternitātes pieņēmuma, vai paternitātes brīvprātīgas atzīšanas ceļā, ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no sava tēva. Ja bērnam paternitāte nav noteikta, māte nevar pieprasīt no bērna tēva uzturlīdzekļus, vienlaikus pierādot bērna paternitāti. Ja paternitāte noteikta ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, tiesas ceļā noteiktu bērna paternitāti apstrīdēt vispār nav iespējams.

Paternitāti var noteikt neatkarīgi no tā, kad dzimis bērns un reģistrēta viņa dzimšana. Tiesā prasību var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, kā arī bērna bioloģiskais tēvs, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas divu gadu laikā.

Tātad bērna māte var iesniegt tiesā prasību par paternitātes noteikšanu un vienlaikus arī uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

Arī bērnam ir tiesības prasīt paternitātes noteikšanu, ja māte to nav darījusi, un viņš sasniedzis 18 gadu vecumu (divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas). Ja bērns šajā laikā mācās un nespēj pats sevi uzturēt, viņam ir tiesības no tēva piedzīt uzturlīdzekļus līdz brīdim, kad spēs sevi uzturēt.

Informācija no http://www.likumi.lv/doc.php?id=225418#379268, http://www.likumi.lv/doc.php?id=50500  un http://www.lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=253619.

Kā jau iepriekš esmu rakstījusi atbildēšu uz visiem jautājumiem šeit komentāros, formumā un e-pastā.

nosiguldas nosiguldas 06. Mar 2013, 11:03

paldies

nosiguldas nosiguldas 06. Mar 2013, 09:10

Vai ir atrodama kaut kur forma-paraugs , kuru aizpilda tēvs. Mūsu gadījumā viņš ir ārzemēs. Ja es pareizi atceros, tad uzrakstot iesniegumu viņš var pilnvarot kādu savu radinieku, vai pat bērna māti parakstīt pieteikumu par paternitātes atzīšanu.