Pasaki, ko tu ēd - un es pateikšu, kāds ir tavs holesterīna līmenis

Pasaki, ko tu ēd - un es pateikšu, kāds ir tavs holesterīna līmenis

03. Apr 2013, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kāds ir tavs holesterīna līmenis? Kādēļ vispār par šo dīvaino procesu organismā ir jārūpējas? Ko darīt, lai tev ar holesterīnu viss būtu kārtībā?

Vispirms visu pa kārtai... Noskaidrojam, kas īsti ir holesterīns?

Holesterīns ir taukiem līdzīga viela, kas ietilpst praktiski visos organisma audos. Tas  piedalās šūnu uzbūvē, hormonu, D vitamīna, žults sintēzē. Daļu sintezē pats cilvēka organisms, daļu saņem no pārtikas (trekna gaļa, teļa aknas, trekni piena produkti, olas).   Holesterīns sastāv no „labā”     (ABL – augsta blīvuma lipoproteīnu) “slliktā”(ZBL – zema blīvuma lipoproteīnu) holesterīna.

ABL savāc lieko holesterīnu, nogādā to aknās, no kurienes tas tiek izvadīts no organisma, bet ZBL pārnes holesterīnu no aknām uz pārējo organismu. Ja asinsritē cirkulē pārāk daudz ZBL holesterīna, tas nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām un sašaurina asinsvadus, paaugstinot sirdslēkmes vai insulta risku.

Kāda ir holesterīna norma?

Kopējam holesterīna līmenim jābūt zem 5 mmol/l (milimoli litrā), ABL>1,0 mmol/l, bet ZBL (sliktais holesterīns) < 3,00 mmol/l. Holesterīna līmeni var noteikt, veicot asins analīzes.

Kas notiek, ja holesterīna ir par daudz?

Ja uzņemtais holesterīna daudzums pārsniedz normu, asinis kļūst biezākas, liekais holesterīns sāk nogulsnēties asinsvados. Ar laiku veidojas sašaurinājumi asinsvados, un rodas aterosklezore, kas palielina mikrokarda infarkta un insulta risku. Ateroskleroze tāpat ir kāju artēriju sašaurināšanās drauds, kas var novest līdz pat kājas amputācijai. Aterosklerozes izraisīti acu asinsvadu bojājumi var novest pie redzes pasliktināšanās vai zaudēšanas, bet nieru apasiņošanas traucējumi – pie nieru funkcijas traucējumiem. Asinis vairs nespēj normāli pieplūst apasiņojamai zonai un orgānu funkcijas ir traucētas.

Vai mēs uzņemam pārāk daudz holesterīna?

Latvijā 74% iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 74 gadiem ir paaugstināts “sliktā” holesterīna līmenis (LU Kardioloģijas zinātniskā institūta pētījums, 2009).

Ģimenes ārste Linda Zēģele atklāj savā ārstes praksē piedzīvoto: „Paaugstināts zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna jeb sliktā holesterīna līmenis ir novērojams ne tikai vecāka gadagājuma cilvēkiem ar lieko svaru. Pēdējā laikā arvien vairāk savā praksē sastopu sievietes un vīriešus, kuri vēl nav sasnieguši 35 gadu vecumu, bet kuriem holesterīna līmenis jau ir 4 mmol/l vai vairāk. Bieži viņiem ir normāls svars, pietiekami aktīvs dzīves veids, viņi nesmēķē un tikpat kā nelieto alkoholu, bet holesterīns tomēr ir paaugstināts. Sarunās atklājas, ka saspringtā dzīves rimta dēļ viņiem ļoti bieži sanāk ēst pusfabrikātus vai ieturēties ātro uzkodu ēstuvēs. Tad ir jārēķinās, ka diemžēl pat veģetāros salātos izmantotā eļļa var būt sliktas kvalitātes un veicināt holesterīna paaugstināšanās risku.”

Kas jāēd, lai samazinātu holesterīnu?

Dietologs, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs, Dr. Andis Brēmanis: „Holesterīnu veicina „sliktie” jeb dzīvnieku tauki, tāpēc ēdienkartē jāizvairās no treknas gaļas, piena produktiem, jo sevišķi – sviesta. Tajā pašā laikā cilvēkam ir vajadzīgi tauki, jo tie ir enerģijas avots un palīdz organismā uzsūkties A, D, E un K vitamīniem (bez taukiem šos vitamīnus organisms nevarētu uzņemt). Aizstājot sviestu un treknu krējumu ar margarīnu un eļļu, jāpievērš uzmanība to sastāvam un izcelsmei. No eļļām ikdienas lietošanai viskvalitatīvākās ir olīvu eļļa un rapšu eļļa. Kvalitatīvs margarīns arī ir gatavots no labām augu eļļām, kas satur vērtīgās polinepiesātinātās un mononepiesātinātās taukskābes. Ja margarīna sastāvā ir augu stanola esteris, tad tas ne tikai nepalielina, bet pat pazemina sliktā holesterīna līmeni asinīs.”

Kā tu rūpējies par savu holesterīna līmeni? Kad pēdējo reizi biji to pārbaudīt?

 Sieviešu Klubs

20130307130043-45566.jpg

Kas ir OBESIMED FORTE?

OBESIMED FORTE ir dabisks medicīnisks preparāts, kas palīdz samazināt svaru un kontrolēt apetīti. Lietojot šo preparātu pirms ēdienreizes, šķīstošo šķiedrvielu komplekss izveido kuņģī želejveida masu, rodas pilna vēdera sajūta, tādēļ Jūs mazāk ēdīsiet, ātrāk sajutīsiet sāta sajūtu, nemocīsieties ar izsalkumu, samazināsiet tieksmi ēst starp ēdienreizēm. Ar OBESIMED FORTE Jums būs vieglāk samazināt maltītes apjomu un atteikties no dažādiem kārumiem.

Kam paredzēts OBESIMED FORTE?

OBESIMED FORTE paredzēts pieaugušajiem no 18 gadu vecuma, kuriem liekais svars ir vairāk kā 10 kg vai kuru ķermeņa masas indekss ir lielāks par 28. Šo līdzekli ieteicams lietot tiem, kuriem neizdodas samazināt svaru ar diētu palīdzību, pārvarēt izsalkuma sajūtu vai tieksmi „našķēties”.

Ko iegūsiet lietojot OBESIMED FORTE?

Samazināsies apetīte, pazemināsies holesterīna un cukura līmenis asinīs, ievērojami mazināsies svars, uzlabosies gremošanas sistēmas darbība – tas viss ir iespējams lietojot OBESIMED FORTE, kas liks Jums noticēt pašiem sev un priecāties par dzīvi.

Produkta efektivitāte ir pierādīta ar klīniskiem pētījumiem, bet CE sertifikāts apliecina produkta drošumu un medicīniskās ierīces statusu.

Obesimed® Forte var iegādāties Saules aptiekās  Rīgā, Brīvības ielā 68 un Duntes ielā 19a un internetveikalos:

www.webaptieka.lv

www.pilsaptieka.lv

20130307130231-43764.jpg