Pārbaudīta Jāņu siera recepte

Pārbaudīta Jāņu siera recepte

21. Jun 2015, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas gan tie būtu par Līgo svētkiem, ja svētku galdu nerotātu kāds Jāņu siers, vai ne? Ideālā variantā – pašas gatavots! Ieskaties, ar kādu recepti Māmiņu Klubam dalījās zinoša Jāņu siera gatavotāja. 

Nepieciešams:

  • Biezpiens (gatavots no rūgušpiena);
  • Piens;
  • Sviesta piciņa;
  • Lauku krējums (der arī eļļa);
  • Ķimenes;
  • Sāls;
  • Saputota ola.

Kā gatavot?

1.  solis: ja biezpienu gatavo no lauku piena, tad vispirms no piena gatavo rūgušpienu. Tad biezpienu.

2. Solis: biezpienu pievieno karstam pienam, maisi, līdz izveidojas siera pamatmasa. Maisīšanai izmanto koka karoti.

3. Solis: no siera masas caur caurduri notecini sūkalas.

4. Solis: kamēr no siera masas notek sūkalas, katlā liec sviesta piciņu, lauku krējumu (vai eļļu) un pievieno arī sasmalcinātas garšvielas, arī ķimenes.

5. Solis: kad sviests izkusis, katlā ievieto iepriekš notecināto siera masu.

6. Solis: piešķir sieram dabiski dzelteno krāsu, siera masai pievienojot iepriekš uzputotu olu.

7. Solis: visu masu karsē, līdz tā kļūst viendabīga. Tad veikli saliec visu pa bļodiņām un ļauj sieram sacietēt.

Vēlies eksperimentēt ar Jāņa siera garšu? Izmēģini šīs idejas!

  • Lai Jāņu siers garšotu īpaši svaigi, pievieno tam raudeni vai mārsilu.
  • Lai Jāņu siers ilgāk saglabājas svaigs, tam pievieno raudeni, mārsilu, piparmētru un/vai melisu. Turklāt melisa un piparmētra sieram piešķirs atvēsinošu garšu.
  • Vēl viena pārbaudīta recepte pret ātru Jāņa siera saskābšanu: tam gatavošanas laikā pievienot sakapātas nātres. Ja nepatīk zaļganā nokrāsa, Jāņu sieru gatavo kā ierasts, bet uzglabā, ietītu nātru lapās.
  • Vēlies, lai tavs Jāņu siers ir īpaši dzeltens? Pievieno tam priežu ziedputekšņus. Sažāvētos priežu pumpurus liec cietiņā un ar tiem apkaisi siera masu, kas vēl nav ielikta traukos sacietēt. Sieram būs arī patīkama priežu garša. Nē, tā nebūs ne rūgta, ne sveķaina.
  • Tad vēl siera masai var piebērt sakapātu savvaļas pētersīli, ko sauc arī par klinšu noreli, savvaļas ķiploku, lakšus, vai ko citu.
  • Ja sieram pievienoti sīpolloki, tas jāapēd ātri. Jo to ir vairāk, jo siers ātrāk bojājas. Iespējams, sīpols sieru nedaudz „iekonservētu”, bet loki nav tik spēcīgi, tādēļ tā izlietošanas laiks ir īsāks.

Māmiņu Klubs

Kādu siera recepti tu šogad izmantosi?