Pārbaudi, vai patiesi tev ir depresija?

Pārbaudi, vai patiesi tev ir depresija?

06. Dec 2012, 12:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Kā atpazīt veselības traucējumu – depresiju – un kādi ir tās tipiskākie simptomi, to Sieviešu Klubam atklāj psiholoģe Diāna Zande. Ja pēdējā laikā kaut reizi esi iedomājusies par pašnāvību, šo noteikti izlasi! 

Psiholoģe novērojusi, ka dažkārt depresijas simptomus cilvēks pats izjūt kā traucējošus, bet citreiz tos novēro tikai apkārtējie, kamēr pats depresijas slimnieks tos nemaz nav pamanījis.  

Jāatceras, ka depresiju iespējams diagnosticēt tikai pie speciālista, turklāt jo ātrāk tas tiks darīts, jo vieglāk depresiju būs ārstēt. Tādēļ pamanot kādu no tradicionālajiem depresijas simptomiem, noteikti būtu jāvēršas vai nu pie sava ģimenes ārsta vai psihologa!

Depresija ir simptomu kopums vai arī daži, ļoti spilgti simptomi, kas izpaužas ilgstoši – vismaz divas nedēļas. Diāna Zande atklāj, ka pastāv virkne dažādu depresijas simptomu, tomēr kā likums, depresijas gadījumā ir jābūt vismaz vienam no šiem abiem: vai nu nomāktībai – ilgstoši, vismaz divas nedēļas izteikti pazemināts garastāvoklis, vai arī intereses un prieka zudumam par lietām, kas iepriekš sagādājušas prieku (tipiski arī seksualitātes zudums).

„Papildus kādam no šiem abiem depresijas simptomiem, pastāv vesela virkne citu. Tipiskākie no tiem ir apetītes izmaiņas (vai nu tā pastiprinās, vai arī ēstgriba zūd), izmaiņas svarā (mēneša laikā 5% ķermeņa masas izmaiņas) bez vēlēšanās novājēt, miega traucējumi (pārmērīgs miegainums un nespēja būt možam, vai arī nespēja gulēt), izteikts iekšējs nemiers – psihomotors uzbudinājums, arī nespēja koncentrēties, nespēja pieņemt lēmumus, kā arī bezcerības, bezjēdzīguma vai vainas apziņa.

Viens no ļoti nozīmīgiem depresijas simptomiem, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība, ir pašnāvnieciskās domas! Šajā gadījumā tās nav bailes no nāves, bet gan domas par to, ka nav vērts dzīvot,” skaidro Diāna Zande.

Psiholoģe stāsta, ka domām par nāvi var būt četri veidi:

1.Tās var būt suicidālas domas bez plāna – tas nozīmē, ka domas par to, ka nav vērts dzīvot, cilvēka dzīvē ir.

2. Suicidālas domas ar plānu – cilvēkam ir domas par to, kā viņš varētu izdarīt pašnāvību, tātad ir konkrēts plāns.

3.Suicidālas domas ar konkrētu plānu – cilvēka domas par to, kad viņš pastrādās pašnāvību.

4.Pašnāvības mēģinājumi.

„Tad, ja visādi citādi cilvēks jūtas normāli un nekādi citi simptomi par depresiju neliecina, dzirdot, ka cilvēks sāk runāt par pašnāvību (pat, ja tikai dod mājienus), ļoti svarīgi, lai apkārtējie tam pievērstu uzmanību!

Šis ir ļoti būtisks simptoms, jo tas ir mīts, ka cilvēki, kuri runā par pašnāvību, to neizdara! Lielākais vairums cilvēku, kuri izdara pašnāvību, pirms tam kādam ir teikuši, ka to vēlas, tikai jautājums – vai tas ir dzirdēts...

Tieši depresijas dēļ, tiek izdarīts ļoti daudz pašnāvību. Latvijā 2009.gadā pabeigtas pašnāvības bijušas nedaudz vairāk kā 500!

403 pašnāvības izdarīja vīrieši, bet 97 – sievietes. Es vēlos pievērst uzmanību tieši lielajam pašnāvību īpatsvaram upuru – vīriešu vidū, jo gan Latvijā, gan joprojām arī daudzviet pasaulē diezgan izplatīts ir uzskats, ka depresija ir sieviešu saslimšana.

Pašnāvība tipiski ir depresijas sekas, un pasaulē tieši vīrieši vismaz divas reizes retāk tiek diagnosticēti kā depresīvi, bet divas līdz četras reizes biežāk veic suicīdus. Par to ir vērts domāt,” uzsver Diāna Zande. 

Sieviešu klubs

Vai zini kādu, kuru piemeklējuši kādi no depresijas simptomiem?