Par bailēm dzīvot

Par bailēm dzīvot

06. Sep 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sieviešu Kluba pastāvīgā lasītāja beidzot noliek savas atrunas malā un kopā ar mums meklē sasāpējušo atbildi uz jautājumu – kādēļ man tik bail dzīvot un baudīt no visas sirds?

Sieviešu Kluba lasītājas Kristas jautājums

Pēc dabas esmu diezgan komunikabla un pozitīva, jo vienmēr lieliski protu noslēpt savas problēmas un bēdas. Sabiedrībā esmu ļoooti smaidīga un jautra pat visdrūmākajā situācijā, jo man vienkārši ļoti nepatīk citiem sūdzēties par savām nelaimēm. Esmu piedzīvojusi daudz negatīvu notikumu, daudzi tam netic, tāpēc par to citiem labāk nemaz nestāstu.

Mana patiesā problēma - vienmēr mēģinu ar visu tikt galā pati. Bet tas nāk ar ļoooti, ļoooti lielu piepūli, jo MAN VIENMĒR NO VISA IR BAIL. Bail kaut kur piedalīties, kaut kur iesaistīties, jo šķiet, ka visi citi par mani ir labāki, ka man tāpat nevienu neizdosies pārspēt…

Līdz šim tā vienmēr bijis, tādēļ savām bailēm jūtu tikai apstiprinājumu. Bet visu, ko esmu kādreiz sasniegusi, esmu sasniegusi ar nenormālu sevis pārvarēšanu un lielu piepūli.

Esmu ļoti neapmierināta ar sevi. Man ir ļoti zems pašvērtējums. Liekas, ka nekam nederu. Kā lai tieku tam pāri?

Man ļoti gribētos studēt psiholoģiju, bet jaunas studijas mani baida. Kaut arī nevar noliegt, šobrīd tas ir arī finanšu jautājums.

Visam, ko sāku, pirms tam gribas sajust apstiprinājumu, ka rezultāts būs labs. Varbūt tas saucas, ka man nepatīk risks? Laikam esmu perfekcioniste un pārāk prasīga gan pret sevi, gan citiem. Bet ko man darīt, lai šo situāciju mainītu?

Atbild psihoterapeite Aina Poiša:

Kā jau tu Krista pati mini savā vēstulē – lai atbrīvotos no bailēm dzīvot un sākt darīt kaut ko jaunu, tev ir jāsāk cītīgi strādāt ar savu pašvērtējumu. Jāmēģina sevi pieradināt pie uzvaras garšas. Ar laiku tā līdzi nesīs arī pamatīgu devu apmierinājuma sajūtas par sevi. Tāpēc jau tuvākajā nākotnē, kad ikdienā atkal jutīsi izaicinājumu, tevī būs nevis bailes, bet pozitīvs satraukums, kurš radīs enerģiju un prieku tikt galā ar uzticēto uzdevumu.

Skaidrs, ka nevari izmainīties vienas dienas laikā. Sāc ar pavisam mazumiņu. Piemēram, izvērtē, ko jau šodien esi priekš sevis labu darījusi. Par ko šodien jūti gandarījumu? Tiem nav jābūt mega lieliem notikumiem, bet tādiem, kas tevi no sirds iepriecina. Varbūt lepojies, ka no rīta simts reizes neatliki modinātāju, tādēļ pamodies agrāk un līdz ar to izdarīji arī vairāk? Varbūt tevi kāds darbā uzslavēja? Ar tev uzticētajiem darba vai mājas pienākumiem tikti daudz ātrāk galā, nekā biji paredzējusi? Varbūt tev pagatavot vakariņas sanāca garšīgāk nekā citkārt? Lūk, arī tik mazi tavas dzīves labie notikumi var ar laiku mazināt bailes.

Tavs uzdevums šobrīd – katras dienas beigās dienā saskatīt vismaz trīs skaistos, labos notikumus, par kuriem pati ļoti lepojies. Kad ar to tiec labi galā, sāc sevi aktīvāk izaicināt. Tu mini, ka gribētu studēt psiholoģiju. Bet, kas tev vajadzīgs sapņa īstenošanai? Nauda? Tad jau šodien dodies uz darbu ar pavisam citu motivāciju: tev jānopelna, lai spēj atlicināt kaut ko savām studijām. Ar katru studijām atlikto latiņu, palielināsies tava uzvaras garša un arī gandarījuma sajūta par sevi, jo spēj sev pierādīt, ka tiec ar visu galā.

Un pat tad, ja kādreiz spēki izsīkst, nevajag atkal ietīties baiļu plīvurā. Tāpēc jau dzīve ir tik skaista, ka mūsu spēkos nav paredzēt to tālu uz priekšu. Toties varam pašas izvēlēties un izsapņot, kādu gribētu rītdienu. Ja studijas psiholoģijā uzreiz tev šķiet pārāk tāls mērķis, uzliec sev mazliet mazāku, ātrāk sasniedzamu. Piemēram, sakrāt pirmos 100 latus studijām! Vai skaidri izvēlēties, kurā skolā nākamvasar iesniegšu vajadzīgos uzņemšanas dokumentus? Izpēti, kāda ir uzņemšanas kārtība. Ļauj sev pasapņot, bet vienmēr arī nebaidies sev uzdot jautājumu – kas man vajadzīgs, lai sapni īstenotu?

Sāc ar mazumiņu! Mēs ticam, ka tev izdosies! Varbūt, kad jūti pirmos rezultātus, vari savās emocijās un baiļu pārvarēšanā padalīties arī ar Sieviešu Klubu?

Sieviešu Klubs

lauvinja lauvinja 06. Sep 2013, 08:37

Lai risinātu savas problēmas, sliktākais ko tu vari darīt ir iet mācīties par psihologu! To jādara tiem,kuriem patīk un padodas risināt citu problēmas.