Lieliska dāvana svētkos: cepumi!

Lieliska dāvana svētkos: cepumi!

08. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien gribu parunāt par smilšu mīklu. Patiesībā, tas ir pamats daudziem desertiem. Ja tev ir jau pašai sava, pārbaudīta smilšu mīklas recepte, tad noteikti vari izdomāt ļoti daudz variantu tās izmantošanai. Smilšu cepumi? Nekādu problēmu! Saldais ar svaigām ogām, vārīto krēmu, šokolādi.. Pamats ļoti daudz kam.. Turpināt?

Smilšu mīkla, laikam ir pati maigākā no visām. Viņa tiešām kūst mutē. Pirmkārt, tas ir tāpēc, ka tajā ir daudz sviesta. Sviests neļauj attīstīties glutēnam mīklā, tāpēc smilšu mīkla ir drupena.

Nezinu, kā jums, bet man tiešām dažkārt ļoti kārojas cepumus.. ar pienu. Kā bērnībā.

Tāpēc ar prieku dalos mīklas receptē. Mīkla ir pati maigākā un gardākā. Izmēģiniet!

Standarta smilšu mīklas formula:

250 g miltu

200 g sviesta - sagriez gabaliņos un izkausē līdz istabas temperatūrai

100 g smalkā cukura, vislabāk - pūdercukura

2 olas dzeltenumi - maigākai mīklai, vai 1 vesela ola

šķipsniņa sāls

Sajauc mīksto sviestu, cukuru un sāli, maisi līdz konsistence ir kā pastai. Pēc tam iejauc masā olu vai dzeltenumus. Pārkaisi miltus uz galda, vidū uztaisi padziļinājumu un sviesta masu liec miltu centrā, pamazām ber miltus no malām klāt sviesta masai, maisot ar apļveida kustībām. Protams, var ieslēgt arī virtuves kombainu, tad lieta vienkāršāka. Kad visas sastāvdaļas sajauktas, izmīci ar roku mīklu kādas 3-4 reizes, rezultātā iegūsi maigu, pastveidīgu mīklu. Tev pat var šķist, ka vajadzētu pievienot vēl miltus. Bet nedari to. Mīklu ieliec ledusskapī uz vismaz pusstundu, un tur notiks arī dažādi procesi - mīkla kļūs stingrāka, vēlāk bez problēmām varēsi to izrullēt, pat, ja tagad tev tā vēl nešķiet.

20131205001219-64626.jpg

 

Smilšu mīklu parasti cep temperatūrā 180-200 grādi - līdz cepumiņi ir brūni. Man tas parasti neaizņem vairāk par 10 minūtēm laika. Protams, var cept arī bez brūnas virsiņas 170 grādos.

 

20131205001256-33530.jpg

 

Un vēl - tā ir ļoti laba ideja saldai dāvanai. Domāju, ka draudzenītēm izcepšu uz Jauno gadu. Vispār dāvināt cepumus man patīk, jo Jaunajā gadā jau esmu tādus taisījusi, un domāju, ka šādas dāvanas būs vēl, labs iegansts fantāzijai.

Interesanti, jūs būtu priecīgas par šādu gardu dāvanu?

 

20131205001324-73606.jpg

Veiksmi!