Mēs PAR veselām un skaistām kājām!

Mēs PAR veselām un skaistām kājām!

05. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Konsultē Veselības centra 4 (VC4) Baltijas Vēnu klīnikas un VC4 grupas uzņēmuma Capital Clinic Riga flebologs, asinsvadu ķirurgs Žoržs Žabūrs.

Civilizācijas slimība

Kāju vēnu slimības cilvēkus ir skārušas visos laikos - vēnu ķirurģija, kuras pamatā ir slimo vēnu likvidēšana, pazīstama jau kopš Senās Romas laikiem. Tomēr industrializācijas radītie cilvēka dzīvesveida mīnusi - mazkustīgums, ilga sēdēšana vai stāvēšana, nesabalansēts, neveselīgs uzturs, liekais svars un citi faktori lielā mērā veicina tādu slimību izplatību, kas vēl pirms pārdesmit gadiem bija sastopamas daudz retāk. Tās ir slimības, ko dēvējam par civilizācijas slimībām, un pie tām pieder arī kāju vēnu slimības.

Nepatīkama smaguma sajūta kājās, pietūkums dienas beigās, smeldzošas sāpes, krampji kāju apakšstilbos, izmaiņas ādas struktūrā un krāsā, vai jau redzamas izspiedušās vēnas ir simptomi, ar kuriem saskaras ļoti daudzi. Sievietes vēnu kaites piemeklē aptuveni trīs reizes biežāk nekā vīriešus, bet jo īpaši pēc 50 gadiem. Ja ir šādi simptomi, jādodas pie ārsta flebologa pēc iespējas ātrāk un jāveic izmeklējumu – dupleksultrasonogrāfiju. Tā precīzi parādīs, vai vēnas ir slimas un operējamas, vai arī asinsvadi ir veseli, tuvu ādai un traucē tikai kosmētiski. Tomēr kāju vēnu veselību ieteicams pārbaudīt regulāri, jo ir paradokss: cilvēki zina, ka vēnu slimības ir vienas no visizplatītākajām, tomēr pielieto "strausa politiku", un pie flebologa vilcinās doties, kaut arī izmeklējums ir ļoti vienkāršs, nesāpīgs un ātri veicams. Viņi cer, ja nav simptomu, nav jāiet arī pie ārsta. Tomēr tas ir maldīgs priekšstats- diemžēl vēnu slimības var noritēt arī bez simptomiem. Daudzi pacienti jūtas vīlušies, kad flebologs paziņo, ka slimība jau ir ielaista tiktāl, ka palīdzēt var tikai operācija. 

Gan medicīniskas, gan kosmētiskas problēmas

Vēnas, kas ir "izgājušas no ierindas" un vairs nefunkcionē, sāk bojāt veselās vēnas un traucēt izskatam.  Lai to izprastu, jāpaskaidro vēnu darbība: vēnās atrodas divviru vārstules, kas izvietotas ik pēc neliela posma. Šīs vārstules liek asinīm plūst uz sirdi tikai vienā virzienā, un aiztur plūsmu uz pēdām pretējā virzienā. Tiklīdz vārstules ir bojātas vai vēnu sieniņas ir izstiepušās, venozo asiņu pareizā plūsma ir traucēta – asinis sāk plūst nepareizā virzienā. Tas rada lielu venozu spiedienu kājā un ir galvenais iemesls, kādēļ attīstās dziļo vēnu mazspēja.

Lai to novērstu, virspusējās vēnas, kas vairs neveic savu funkciju, "jāizņem no aprites" - jāizoperē vai jānoslēdz. Neārstēta hroniska vēnu mazspēja  var izraisīt neatgriezeniskas izmaiņas kāju ādā brūni sārtu plankumu izskatā, bet vissmagākā hroniskas vēnu mazspējas izpausme ir trofiskā čūla - ādas un dziļāko audu bojājums. Ja dziļās vēnas ir veselas, bet bojāti tikai sānu zari, vai vizuāli redzams sīko kapilāru tīklojums, tas visdrīzāk rada kosmētisku defektu, ko viegli var novērst.

Medicīnas tehnoloģijas arvien efektīvākai ārstēšanai

Labā ziņa ir tāda, ka medicīnas tehnoloģijas nestāv uz vietas, un tiek pielietotas arvien mūsdienīgākas un mazinvazīvākas metodes. Tādēļ varētu teikt, ka vēnu ārstēšana nekad vēl nav bijusi tik efektīva kā šobrīb.

  • Sākam ar vienkāršāko - kosmētisko defektu novēršanai piemērotas vairākas metodes – putu skleroterapija, ko var veikt pārdesmit minūšu laikā, ievadot medikamentu, kas iedarbojas uz vēnas sienu, un vēna slēdzas. Transkutāno lāzerterapiju vai intensīvi pulsējošās gaismas (IPL) terapiju izmanto gan sīko asinsvadu kapilāru slēgšanai, gan ādas pigmentācijas seku novēršanai ar patiešām labiem rezultātiem, jo Latvijā pieejams plašs šo tehnoloģiju klāsts un dažas no tām ir unikālas! Savukārt termokoagulācijas metode ļauj slēgt vissīkākos asinsvadu kapilārus gan uz sejas, gan kājām.
  • Mūsdienās vairs nav jāoperē klasiskā veidā, kad slimo vēnu ar speciālu metāla vai plastmasas zondi izvelk caur vairākus centimetrus garu griezienu cirksnī, un kad ir ilgāks atveseļošanās periods, nepieciešama spinālā vai vispārējā anestēzija, notiek rētu veidošanās, kā arī ir iespējamas blaknes. Arī lāzerķirurģija jau zināmā mērā pieder pie "vecajām" metodēm, lai gan tā ir visai populāra izvēles metode pieejamās cenas dēļ. Tagad Latvijā tiek pielietotas daudz inovatīvākas – endovenozās radiofrekvences, ūdens tvaika mikroimpulsu (SVS- Steam Vein Sclerosis) un bioloģiskās līmes* ķirurģijas metodes, kas nodrošina ātru, mazinvazīvu un mazsāpīgu vēnu ārstēšanu. Organismam par visdraudzīgākajām metodēm ir atzīta SVS un biolīmes metodes. Ūdens tvaika mikroimpulsu metodē kā enerģijas avots vēnas slēgšanai tiek pielietots destilēta ūdens tvaiks. Atšķirībā no lāzera, kas darbojas 400– 450 grādu temperatūrā, tvaika metodei nepieciešami 120 grādi, tātad apkārtējiem audiem jāabsorbē daudz mazāks karstums. Arī biolīme ir organismam labvēlīga, jo tai nav indīgi piejaukumi, kas varētu kaitēt apkārtējiem audiem. Biolīmes operācijas laikā nav termiska iedarbība uz apkārtējiem audiem, līdz ar to nav nepieciešama atsāpināšana. Asinsvadā tiek implantēta bioloģiskā līme, kas sastingst 30 sekunžu laikā. Pēc operācijas arī nav jānēsā kompresijas zeķes. Balstoties uz izmeklējuma rezultātiem, ārsts pacientam iesaka vispiemērotāko ārstēšanas metodi un izskaidro tās būtību un priekšrocības. Tomēr gala lēmums par operāciju vienmēr tiek pieņemts sarunas laikā, uzklausot pacienta vēlmes un iespējas.

Kājām cilvēka dzīves laikā vidēji jānostaigā ap 160.000 kilometru, un tas ir pietiekami liels iemesls pienācīgi parūpēties par kāju veselību!

Martā un aprīlī īpašie piedāvājumi vēnu ārstēšanai->>>

* ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) ir oficiāli apstiprinājusi un atzinusi par drošu "VenaSeal" vēnu slēgšanas tehnoloģiju ar biolīmi. Tā kā ASV patērētāju aizsardzības sistēma ir viena no stingrākajām pasaulē, šim starptautiskajam apstiprinājumam ticamības pakāpe ir ļoti augsta. Tika veikti trīs klīniskie pētījumi par "VenaSeal" tehnoloģiju un pētījumos tika noskaidrots, ka ierīce ir droša un efektīva, lai ārstētu varikozas kāju vēnas.

 20150309134521-25668.jpg